manoutena logo



Smurtas artimoje aplinkoje – policijos pareigūnų veiksmai reaguojant į smurtą artimoje aplinkoje

smurtasSmurtas artimoje aplinkoje – vis dar viena opiausių problemų Lietuvoje. Nuo jo nukenčia skirtingų lyčių ir amžiaus įvairioje socialinėje aplinkoje gyvenantys žmonės. Nuo 2023 m. sausio 1 d. iki 2024 m. kovo 1d. Utenos aps. VPK sulaukė 3202 pranešimų apie galimą smurtą artimoje aplinkoje.

Nuo 2023 m. liepos 1 dienos pradėtas taikyti apsaugos nuo smurto orderis nukreiptas į greitą nukentėjusiųjų apsaugą. Vienas iš smurto orderio privalumų, kad jis pritaikomas čia ir dabar, todėl nukentėjusiam galima suteikti operatyvią apsaugą. Utenos apskrities mastu nuo 2023 m. liepos 1d. iki 2024 m. kovo 1 d. iš viso yra paskirti 1135 orderiai ir 279 atvejai kai orderis nebuvo paskirtas. Išskiriant Utenos rajoną iš viso yra paskirti 256 orderiai ir 50 atvejai kai orderis nebuvo paskirtas.


Atvykęs policijos pareigūnas, atsižvelgdamas į objektyvius kriterijus: ar pavojų keliantis asmuo įvykio vietoje yra agresyvus, ar apsvaigęs, ar tuo pačiu adresu buvo anksčiau iškvietimų, ar ten yra vaikų ir pan., užpildyto klausimyno atsakymus bei įvertina riziką. Jei ji egzistuoja ne vėliau kaip per 12 valandų nuo pranešimo apie galimą smurtą artimoje aplinkoje gavimo priima sprendimą dėl apsaugos nuo smurto orderio. Skyrus smurto orderį, pavojų keliantis asmuo 15 parų atskiriamas nuo aukos – įpareigojamas laikinai išsikelti iš gyvenamosios vietos, nesilankyti gyvenamojoje vietoje, nesiartinti ir nebendrauti su smurto pavojų patyrusiu žmogumi ir su juo gyvenančiais asmenimis.
Iškeldintas asmuo gali nesutikti su sprendimu, todėl gavę žmogaus skundą, policija atlieka papildomą situacijos vertinimą. Jei paaiškėja, kad smurto orderis išduotas neteisėtai, jį policija panaikina per 48 val., o jei smurto orderis skirtas su pagrindu, policija perduoda asmens skundą nagrinėti teismui, kuris priima sprendimą, ar orderis išduotas teisėtai ar neteisėtai.
Svarbu, jog žmonės, patiriantys smurtą arba jo riziką, praneštų policijai skubios pagalbos telefonu 112 arba epolicija.lt, mokėtų atpažinti smurtą artimoje aplinkoje, suvoktų situaciją ir atrastų pagalbos galimybes.
Pagalba patyrus smurtą - Utenos rajono savivaldybės teritorijoje veikiančių įstaigų ir organizacijų, teikiančių socialines paslaugas smurto artimoje aplinkoje pavojų patiriantiems asmenims ar smurtą patyrusiems asmenims ir smurto artimoje aplinkoje pavojų keliantiems asmenims ir organizuojančių smurtinio elgesio keitimo programų (mokymų) įgyvendinimą, sąrašas

 Informaciją parengė: Utenos rajono savivaldybės apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje prevencijos komisija; Utenos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas