manoutena logo



Ūkininkų dėmesiui!

2023 06 15 SAUSRAInformuojame, kad Utenos rajono savivaldybėje nuolat sekama ir stebima informacija apie hidrometeorologines sąlygas Utenos rajono savivaldybės teritorijoje.


Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos duomenimis Meteorologinių ir aviacinių stebėjimų skyriaus birželio 12 d. pateiktais duomenimis, sausra nei kaip pavojingas, nei kaip stichinis meteorologinis reiškinys Utenos r. savivaldybės teritorijoje fiksuotas nebuvo, tačiau š. m. balandžio 1 d.–birželio 12 d. laikotarpiu pastebima sausesni orai nei įprastai. Remiantis Utenos rajono meteorologinės stoties duomenimis, nurodytu laikotarpiu iškrito 57,4 mm kritulių – toks kritulių kiekis sudarė mažiau nei pusę (48 proc.) vidutinio daugiamečio minėtu laikotarpiu kritulių kiekio.


Utenos meteorologinė stotis minėtu laikotarpiu net keletą kartų fiksavo šalnas 1,5 m ir 5 cm aukštyje virš žemės paviršiaus. Šalnos, fiksuojamos nuo balandžio 8 d., kai prasideda aktyvios augalų vegetacijos laikotarpis, jau yra laikomos stichiniu meteorologiniu reiškiniu.


Atsižvelgiant į balandžio–birželio mėnesių hidrometeorologines sąlygas, raginame Utenos rajono ūkininkus, patyrusius ir patiriančius nuostolių dėl nepalankių oro sąlygų (apšalę/iššalę/nudžiuvę pasėliai ir/ar pievos) kreiptis į Utenos rajono savivaldybės administracijos Kaimo ir bendruomenių reikalų skyrių dėl žalos įvertinimo.


Utenos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus sudaryta Komisija dėl nepalankių gamtinių reiškinių padarinių įvertinimo užfiksuos žalos faktą ir įvertins nukentėjusių žemės ūkio kultūrų plotus. Komisijos surašytas patikrinimo aktas bus traktuojamas kaip nepriklausomo subjekto patvirtintas patirtos žalos įrodymas, kurio vėliau gali paprašyti ūkininkus tikrinančios institucijos ir kuris gali būti reikalingas tuo atveju, jeigu Žemės ūkio ministerijoje būtų patvirtintas žalos atlyginimo/kompensavimo mechanizmas.
Prašymo forma 

Informaciją parengė: Atstovė ryšiams su visuomene Lolita Kaminskienė

2023 06 15 SAUSRA

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas