manoutena logo



Mokslo metai baigiasi, tegyvuoja nauji mokslo metai!

Romualdas KraulisasMokyklose šurmulį keičia tyla. Bet gyvenimas jose nenutrūksta: nors pradinukai pradėjo vasaros atostogas, bet abiturientams – pats egzaminų įkarštis, o pedagogų bendruomenė jau dėlioja planus ateinantiems mokslo metams.


Kokie tie planai, kaip ruošiamasi pasitikti rugsėjį, kokius egzaminus laikyti pasirinko abiturientai ir kur bus galima praleisti vasaros atostogas – apie tai kalbamės su Utenos rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėju Romualdu Kraulišu.
Gerbiamas vedėjau, prasidėjo abiturientų egzaminai. Kiek abiturientų Utenos rajone laiko egzaminus? Kokie jų pasirinkimai?


Šiais metais abiturientai, norėdami gauti brandos atestatą, privalo minimaliai išlaikyti bent du abitūros egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros (valstybinį ar mokyklinį) ir dar vieno dalyko egzaminą ar atlikti brandos darbą. Iš viso be privalomo lietuvių kalbos ir literatūros egzamino abiturientai galėjo rinktis ir laikyti ne daugiau kaip 6-ių dalykų egzaminus ir brandos darbą. Kaip ir anksčiau, nebuvo galima keisti pasirinkto dalyko egzamino ir jo tipo, bet dalis abiturientų pasinaudojo suteikta galimybe ir iki kovo 15 d. pakoregavo savo pasirinkimus, raštu atsisakydami vieno ar kito egzamino.


Šių metų pagrindinės sesijos valstybiniai brandos egzaminai jau prasidėjo balandžio 12 d. užsienio kalbų kalbėjimo dalimi. Pirmasis egzaminas – lietuvių kalbos ir literatūros. Jį mokiniai laikė birželio 6 d. Pagrindinė sesija baigsis muzikologijos egzaminu, kuris numatytas birželio 27 d. Pakartotinė sesija vyks birželio 28–liepos 13 dienomis.


Prašymus laikyti brandos egzaminus pateikė 292 abiturientai (pernai – 351). Iš 268 – bendrojo ugdymo mokyklų mokiniai, 51 – Utenos regioninio profesinio mokymo mokiniai, 3 buvę mokiniai ir 9 eksternai. Laikyti lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą rinkosi 193 abiturientai (2022 m. – 217), anglų kalbos ir matematikos – po 194 (2022 m. matematiką – 233, anglų k. – 231), istorijos – 127 (2022 m. – 155), biologijos – 86 (2022 m. – 87), geografijos – 85 (2022 m. – 92), fizikos – 31 (2022 m. – 41), informacinės technologijos – 30 (2022 m. – 33), chemijos – 10 (2022 m. – 18), rusų k. – 2 (2022 m. – 9).


Pastebėjome tendenciją, kad abiturientai egzaminus renkasi labiau apgalvotai, įvertinę asmenines galimybes juos išlaikyti. Daugiausia rinkosi 4 ar 5 brandos egzaminus, mažėjo maksimalus egzaminų pasirinkimas. Dominuoja matematikos ir anglų kalbos egzaminai, toliau eina istorijos egzaminas. Palyginti su 2022 m. šiemet daugiau abiturientų rinkosi valstybinį geografijos (1,9 proc. daugiau), lietuvių kalbos ir literatūros (1,9 proc.), biologijos (3,8 proc.) informacinių technologijų (0,45 proc.) egzaminus.


Brandos egzaminų centrai yra Adolfo Šapokos ir Dauniškio gimnazijose. Egzaminams vykdyti yra pasitelkiama nuo 3 iki 24 mokytojų ir mokyklų specialistų.
Šiemet egzaminus laikė ir dešimtokai.
Taip. Dešimtokų egzaminai vadinasi pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimas. Jis yra organizuojamas ugdymo proceso metu ir vyksta elektroniniu būdu. Iš viso pasiekimų patikrinime dalyvavo 298 Utenos rajono dešimtokai (įskaitant ir Utenos regioninio profesinio mokymo centro dešimtokus). Lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas vyko gegužės 10–11 d., matematikos – gegužės 15–16 d.


Ankstesniais metais dešimtokams matematikos pasiekimų patikrinimas nebuvo privalomas. Manau, kad tai ir lėmė prastus rezultatus visoje Lietuvoje. Pasiekimų patikrinimo privalomumas šiais metais parodys, ar rezultatai bus geresni, ar ne.


Pagal naują tvarką dešimtokams, nepasiekusiems pagrindinio pasiekimų lygio, yra skiriamos konsultacijos, po kurių galima iš naujo dalyvauti pasiekimų patikrinime. Jei ir pakartotinai nebus pasiektas reikiamas lygis, tada jau teks kartoti kursą.


Abiturientai dar laiko brandos egzaminus, o pradinukai jau baigė mokslo metus, pradeda atostogas. Kokios poilsio stovyklos jiems organizuojamos šią vasarą? Kur galės turiningai praleisti laiką, jei nepasirinks stovyklų?


Šiais metais iš savivaldybės biudžeto yra finansuojama 13 vaikų poilsio stovyklų. Jos – įvairiausios: kūrybinės, pažintinės, poilsinės, sporto, sukarintos. Stovykloms organizuoti yra skiriama 30 tūkst. Eur.


Kaip ir kasmet, stovyklas rengia Utenos rajono Sudeikių daugiafunkcis, Utenos vaikų ir jaunimo užimtumo, Utenos šeimos ir vaiko gerovės centrai bei Sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Utenos viltis“. „Susidraugauti“ su moliu, stiklu ir ugnimi kviečia Giedriaus Mazūro kūrybinė dienos stovykla „Molis, stiklas ir ugnis“. Pasimokyti šokių vaikai galės vasaros gatvių šokių stovykloje „Enjoy“. Bene viena įdomiausių ir populiariausių yra Lietuvos šaulių sąjungos rengiama sukarinta pažintinė lauko stovykla „Vyžuonos 2023“. Kaip matyti iš pavadinimo, ji veiks Vyžuonose. Stovykloje kasmet pailsi ir sustiprėja daugiau kaip 100 vaikų. Į mokslo populiarinimo dieninę stovyklą kviečia Utenos švietimo centras. Stovykla veiks STEAM centre, kuriame stovyklautojai bus supažindinti su visomis centre įrengtomis moderniomis laboratorijomis. Ir ne tik supažindinti – jose galės eksperimentuoti, atlikti įvairius bandymus. Vaikutėnuose šią vasarą veiks gamtos mylėtojų stovykla, kurią organizuoja asociacija „Kurkime ir aukime kartu“. Dar į vieną kūrybinę stovyklą – „Vasaros ritmu“ – kviečia pop choras „Decima“. Veiks ne viena sporto stovykla. Utenos rankinio-krepšinio klubas visus mėgstančius sportuoti ir norinčius sustiprėti kviečia į stovyklą „Vasara su sportu“, VšĮ „Tenisas visiems“ – į stovyklą „Teniso pasaulyje“. Asociacija „Tikslus sportas“ šią vasarą rengia stovyklą „Sporto vasara 2023“.
Reikia pasakyti, kad visose stovyklose yra sudaromos galimybės pailsėti vaikams iš socialiai remtinų šeimų.
Išsamesnė informacija apie stovyklas – https://www.svietimas.utena.lm.lt/


Jei vaikams nepavyktų patekti į norimas stovyklas, įdomių veiklų jie ras vaikų dienos centruose. Jų Utenos rajone yra 11. Mieste jau minėtas Utenos vaikų ir jaunimo užimtumo centras rengia ne tik stovyklą, bet kviečia vaikus ir į dienos centrą, įsikūrusį Lauko g. 19. Mieste veikia dar vienas vaikų dienos centras. Tai – VO „Gelbėkit vaikus“ centras „Draugystė“ (Vaižganto g. 50–1). Antalgės vaikus įdomiomis veiklomis bus užimti dienos centre „Būkime stiprūs“ (Tuopų g. 13a), užpaliečiai – Užpalių Lions klubo dienos centre (Pilies g. 14, Užpaliai). Vyžuonose veikia Utenos maltiečių Vyžuonų vaikų dienos centras (Šilo g. 6), Daugailiuose – Daugailių bendruomenės dienos centras „Žingsniai Daugailiuose“ (Mokyklos g. 4), Saldutiškyje – Saldutiškio vaikų dienos centras (Liepų g. 9), Tauragnuose – Tauragnų vaikų dienos centras (Musteikio g. 60). Dienos centrai vaikų veikloms atviri Sirutėnuose, Pačkėnuose (Sodžiaus g. 17–2) ir Biliakiemyje (J. Asanavičiaus g. 16).


Vasara netruks prabėgti. Kaip sako lietuvių patarlė, roges ruošk vasarą, o ratus žiemą. Su kokiomis naujovėmis ruošiatės pasitikti rugsėjį?


Reformų švietimo srityje numatoma nemažai. Jos susijusios ne tik su ugdymo turiniu ir egzaminų tvarka. Viena tokių – mokinių lankomumas. Laukiame švietimo įstatymo pakeitimų ir naujo aprašo, kuriame bus nustatyta nauja mokinių lankomumo tvarka. Pagal ją tėvai galės pateisinti tik penkias praliestas dienas. Mokyklos gaus prieigą prie esveikata ir matys, ar mokinys tą dieną, kai nebuvo mokykloje ir atnešė pateisinimo lapelį apie vizitą pas gydytojus, tikrai lankėsi pas gydytojus. Įsigaliojus naujai tvarkai, teks perrašyti trišales sutartis (mokykla – tėvai –mokinys), nes sutartyje dėl lankomumo numatoma daugiau atsakomybės tėvams. Jei mokinys praleis daug pamokų be priežasties ir neatsiskaitys, atsiras punktas, kad teks kartoti kursą. Taigi, tėveliai turės daug atsakingiau žiūrėti į savo vaikų lankomumą, nes mokyklos vaiko gerovės komisija, mokiniui praleidus daug pamokų, privalės kreiptis į vaiko teisių apsaugos tarnybą dėl vaikų teisių į mokslą ir priežiūrą pažeidimo. Kam tokių sugriežtinimų reikia? Statistika rodo, kad mokiniai pamokų praleidžia labai daug ir daug jų nepateisina. Tad nenuostabu, kad egzaminų rezultatai daugeliu atvejų yra nuviliantys.


Švietimo bendruomenė diskutuoja apie atnaujinto turinio programas. Didelių pakeitimų nebus, programos tik atnaujinamos, bet tokių dalykų, kaip fizika, istorija, programos tikrai keisis. Tad laukiame naujų vadovėlių. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija informavo, kad vadovėlių leidybai yra skirta 8,3 mln. Eur. Tikimės, kad leidyklos savo įsipareigojimą iki rugsėjo išleisti naujus vadovėlius įvykdys.


Kalbant apie infrastruktūrą, rugsėjį pasitiksim renovuotais Krašuonos ir Aukštakalnio progimnazijų stadionais. Tikimės, kad ir STEAM centras bus baigtas remontuoti ir į antrą aukštą galės kraustyti Utenos švietimo centras. Taip pat antrame aukšte bus atvertos laboratorijų durys mūsų mažiausiems – ikimokyklinukams.
Planuojame, kad rugsėjį į mokyklas ateis didesnis skaičius mokinių. Tai bus pirmi metai po daugelio, kai vaikų vis mažėdavo. Prie skaičiaus didėjimo prisideda ir ukrainiečių vaikai, kurių ir ateinančiais mokslo metais Utenos rajono mokyklose mokysis per 100.


Reikia pasakyti, kad keičiasi egzaminų tvarka ir Ukrainos mokiniams: brandos atestatą jie galės gauti, tik išlaikę valstybinį lietuvių kalbos egzaminą. Tie mokiniai, kurie mokėsi nuotoliu Ukrainos mokykloje ir buvo priskirti kuriai nors mokyklai Lietuvoje, nuo rugsėjo turės būti ugdomi lietuviškoje mokykloje. Mokytis nuotoliu Ukrainoje jam nebebus suteikta galimybė. Ankstesnė tvarka išlieka tik tiems Ukrainos mokiniams, kurie neseniai atvyko į Lietuvą. O jei mokinys Lietuvoje gyveno jau vienerius metus, jam teks pradėti mokslu lietuviškoje mokykloje.


Ačiū už pokalbį. Visiems Utenos rajono vaikams linkime saugios, įdomios ir turiningos vasaros.

Informaciją parengė: Atstovė ryšiams su visuomene Lolita Kaminskienė

Romualdas Kraulisas

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas