manoutena logo



Pasiūlytas atnaujintas 160 mln. Eur reguliacinio skirtumo grąžinimo grafikas: gyventojams pinigai sugrįš per 2,5 metų

nuotrauka 0013Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) po konsultacijų su „Energijos skirstymo operatoriumi“ (ESO) paskelbė viešą konsultaciją, kurioje taip pat bus svarstomas ir atnaujintas 160 mln. eurų reguliacinio skirtumo grąžinimo grafikas. Jame siūloma kelissyk sutrumpinti anksčiau VERT nustatytą pinigų grąžinimo terminą. Siūloma lėšas gyventojams per reguliuojamas kainas grąžinti per 2,5 metų laikotarpį, o verslo klientams – per 7,5 metų, tuo pačiu užtikrinant būtinas investicijas į tinklą.

„Svarstant per kokį trumpiausią įmanomą terminą bendrovė gali grąžinti reguliacinį skirtumą, buvo nuspręsta prioritetą teikti visuomenei kaip socialiai pažeidžiamai  grupei. Tuo tarpu verslas, tikimės, kad gali lanksčiau prisitaikyti prie besikeičiančių ekonominių sąlygų, nors suprantame, kad ir jiems tą padaryti ne visuomet paprasta“, - sako R. Radvila. 

Šią savaitę reguliuotojas paskelbė viešą konsultaciją, kurios metu bus galima įvertinti pasiūlymą. Jį patvirtinus, gyventojams grąžinimo laikotarpis trumpėtų 7 kartus. Tai reiškia, kad buitiniams vartotojams sumos būtų grąžintos netgi per trumpesnį laikotarpį, nei buvo gautos. Verslo klientams reguliacinio skirtumo grąžinimo terminas trumpėtų 2 kartus. Reguliuotojas yra numatęs, kad sprendimas dėl grąžinimo termino bus priimtas iki šių metų pabaigos. 

„Rasti sprendimą, kaip sutrumpinti reguliacinio skirtumo grąžinimo laikotarpį, bet tuo pačiu išlaikyti tvarią bendrovės būklę ir užtikrinti būtinas investicijas į tinklą, yra ypač sudėtingas uždavinys“, - sako R. Radvila.  

Pasak jo, kalbant apie lėšų grąžinimą svarstomi keli variantai: bendrovė grąžinimą vykdytų iš skolintų lėšų arba kitas variantas – grąžinimas tiek gyventojams, tiek verslui vyktų sumažinant dividendus. Abiem atvejais, svarbu rasti balansą tarp įmonės finansinių galimybių ir būtinybės užtikrinti tinklo patikimumą, būtinąsias investicijas bei paslaugų kokybę. 

VERT pritarus ESO pateiktam grafikui, gyventojams tarifo dedamoji už skirstymo paslaugas galėtų mažėti nuo 2024 m. vidurio, nes pirmajam kitų metų pusmečiui VERT jau yra nustačiusi fiksuotą tarifo dalį.  

„Vartotojams svarbu žinoti, kad jiems dėl grąžinimo nereikės imtis jokių veiksmų. Kaip numato teisės aktai, reguliacinio skirtumo grąžinimas visiems klientams vykdomas mažinant ESO dedamąją elektros tarife, kurią kas pusmetį peržiūri ir nustato VERT“, – aiškina R. Radvila. 

VERT yra skelbusi, kad iš 160 mln. eurų reguliacinio skirtumo gyventojų (buitinių vartotojų) dalis sudarė 51 mln. eurų, o vidutinis namų ūkis sumokėjo po 62 centus per mėnesį (7,42 Eur per metus). ESO buitiniams vartotojams per 2,5 metų ir grąžins 51 mln. eurų sumą.  

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas