manoutena logo



„Maisto banko“ Utenoje koordinatorė Kristina: čia jaučiu didelę prasmę

Maisto bankas logo JPGJau metus labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ veikia ir Utenoje. Čia įsikūręs skyrius visai nedidelis, jame darbuojasi tik koordinatorė Kristina Leipuvienė ir uteniškiai savanoriai, tačiau spėja nuveikti daug – šiuo metu jie remia net 1806 stokojančius žmones, o per dieną nuo išmetimo išgelbėja apie 300 kg gero maisto.

Visai neseniai „Maisto banko“ Utenos skyrius pradėjo veikti atiduotuvės principu – paramos gavėjai maistą gauna ne iš anksto paruoštais paketais, o produktus gali išsirinkti patys, tarsi parduotuvėje. Kiekvienas, kurį socialiniai darbuotojai įtraukė į paramos sąrašus, gauna SMS žinutę ir atvykę į atiduotuvę išsirenka 5 kg sveriantį krepšelį. Koordinatorė pasakoja, kad per dieną spėja priimti 60, o kartais net 80 žmonių. 

Atiduotuvės asortimentą sudaro nuo išmetimo „Maisto banko“ savanorių išgelbėtas, tačiau žmonių vartojimui dar tinkamas maistas. Savanoriai kasdien vyksta į vietines parduotuves, kuriose surenka paskutinę dieną galiojančius maisto produktus ar parduoti nebetinkamus, tačiau valgymui dar gerus vaisius ir daržoves, pvz., stipriai prinokusius bananus. Visas šis maistas išrūšiuojamas pagal kategorijas, patikrinamos galiojimo datos ir visas geras maistas keliauja į atiduotuvės lentynas. 

„Paramos gavėjai labai džiaugiasi atiduotuve. Čia turime didelį pasirinkimą: daug daržovių, vaisių, duonos, makaronų, mažiau mėsos ar pieno. Daug maisto susirenkame iš vietinių parduotuvių, jos mums atiduoda produktus, kurie greitai išeis iš galiojimo. Taip pavyksta ne tik išsaugoti dar gerą maistą, bet ir padėti sunkiau gyvenantiems“, – sako Kristina. 

„Maisto bankas“ Utenoje tarp paramos gavėjų sulaukia daug senjorų, taip pat ateina ir sunkiau gyvenančios daugiavaikės šeimos su mažyliais. Matydama visus ateinančius žmones Kristina prisimena, kodėl tai daro. 

„Šitas darbas tikrai ne visiems, kiekviena diena pasitinka su naujais iššūkiais. Tačiau žinau, kad galiu ir manęs čia reikia. Iš tiesų čia dirbti mane pastūmėjo mamos pavyzdys – ji savivaldybės socialiniame skyriuje dirba jau 30 metų. Man tai labai artima, aš užaugau su jos istorijomis iš darbo apie sunkiai gyvenančias šeimas ar senjorus. Tad ir aš čia dirbdama, padėdama žmonėms matau labai didelę prasmę“, – atvirai kalba koordinatorė. 

Darydami šį prasmingą darbą džiaugiasi ir uteniškiai savanoriai. Kasdien čia jie padeda atsivežti maistą, jį surūšiuoti, išdalinti paramą stokojantiesiems. 

„Maisto bankas“ Utenoje matyt yra viena iš nedaugelio organizacijų, kur savanorių pagalba čia reikalinga kiekvieną dieną. Gera, kai padėti ateina motyvuoti kraštiečiai. Pas mus laukiami visi savanoriai, kurie nori gelbėti maistą nuo išmetimo ir padėti skurdžiau gyvenantiems Utenos rajono gyventojams“, – sako Kristina. 

Norintys tapti „Maisto banko“ Utenoje savanoriais gali užpildyti anketą: www.maistobankas.lt/reg.  O prisidėti ir paremti organizacijos veiklą nieko nekainuoja – tereikia deklaruojant pajamas skirti 1,2 proc. GPM „Maisto bankui“. 

Pernai „Maisto bankas“ visoje Lietuvoje nuo išmetimo išgelbėjo daugiau nei 6 700 tonas gero maisto. Šis maistas virto beveik 14 milijonų porcijų, kurios buvo perduotos Lietuvos nepasiturintiems.  

Maisto bankas logo JPG

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas