„Utenos trikotažas“ tekstilės gamyboje pritaikė antimikrobinę technologiją

Verslas Peržiūros: 924

Utenos trikotazasLietuvoje ir pasaulyje sparčiai daugėjant užsikrėtimų COVID-19 atvejų, SBA grupės bendrovė „Utenos trikotažas“ sujungė pajėgas su šveicarų tekstilės inovatore „HeiQ“ ir savo gamyboje sėkmingai pritaikė jų sukurtą revoliucinę technologiją „HeiQ Viroblock“. Tyrimais įrodyta, kad ši unikali technologija yra 99,99 % veiksminga prieš COVID-19 sukėlėją.

„Mūsų sukurta „HeiQ Viroblock“ technologija sulaukė didelio tekstilės gamintojų susidomėjimo visame pasaulyje. Šiuo metu tai yra viena veiksmingiausių antimikrobines savybes tekstilei suteikiančių technologijų, kurios efektyvumą, tvarumą ir saugumą žmogui patvirtina tyrimai ir sertifikatai. Kaip pirmaujančiam tekstilės technologijų inovatoriui, malonu džiaugtis sėkminga partneryste su „Utenos trikotažu“, kuriems pavyko pritaikyti šią technologiją savo gamyboje“, – sako „ HeiQ Group“ vadovas Carlo Centonze.

 

Pasak „Utenos trikotažo“ vadovo Petro Jašinsko, tekstilės inovacijų paklausa šiuo metu yra milžiniška. „Užsakovai visame pasaulyje domisi naujausiomis technologijomis, ypač kai tai susiję su tekstilės gaminių higiena, papildoma apsauga. Dar pavasarį pradėjome domėtis bendrovės „HeiQ“ vystoma naujove ir jos pritaikymo galimybėmis. Prireikė begalės bandymų ir testavimų, kol sėkmingai pritaikėme tai savo gamyboje,“ – teigia Petras Jašinskas.

Netinkamai prižiūrimų tekstilės gaminių, ypač per pandemiją išpopuliarėjusių veido kaukių, paviršiai  neretai tampa palankūs virusams ir bakterijoms kauptis. Kambario temperatūroje užkratai ant įvairių paviršių gali išlikti gyvybingi nuo kelių dienų iki savaičių, kartais net mėnesių. Pritaikius pažangią „HeiQ Viroblock“ technologiją, gaminiai įgauna papildomą atsparumą prieš įvairius užkratus.

Šiuo metu „Utenos trikotaže“ jau vyksta pirmųjų stambių eksporto užsakymų gamyba. Gruodį „HeiQ Viroblock“ praturtintus naujus veido kaukių modelius „Utenos trikotažas“ pristatys ir Lietuvos rinkai. Šiuo metu vyksta galutiniai testavimo darbai.

„Pirmiausia intensyviai gaminame „HeiQ Viroblock“ praturtintas veido kaukes, kurių poreikis visoje Europoje šiuo metu vėl sparčiai auga, tačiau rimtai svarstome šią technologiją pritaikyti ir drabužių gamyboje. Pandemija neišvengiamai keičia daugelį gyvenimo ir verslo sričių – ne išimtis ir mados industrija,“ – priduria Petras Jašinskas.

Per metus „Utenos trikotaže“ gimsta per 50 naujų medžiagų, iš viso bendrovės medžiagų bibliotekoje – per 8000 skirtingų medžiagų pavyzdžių. Pastarųjų metų prioritetas – natūralūs, gamtoje suyrantys, neigiamo poveikio aplinkai nepaliekantys organiniai arba perdirbti pluoštai. „Utenos trikotažas“ užsakovams siūlo medžiagas su sojos, jūros dumblių, kavos tirščių, perdirbto sausumos ir vandenynų plastiko pluoštais. Užsakovai iki šiol aktyviai rinkosi antibakterinių, drėgmę greitai garinančių savybių medžiagoms suteikiančias technologijas, tekstilės gamyboje populiarūs naudingais mineralais medžiagas praturtinantys priedai. Tikėtina, kad popandeminėje realybėje suklestės ir įvairius užkratus neutralizuojanti tekstilės apdaila.

Apie bendrovę

„Utenos trikotažas“ – didžiausia ir viena moderniausių tekstilės gamintojų Vidurio ir Rytų Europoje. Be užsakomosios gamybos bendrovė valdo du mažmeninės prekybos prekių ženklus – UTENOS ir ABOUT. Prekių ženklas ABOUT vysto „ABOUT Baltic Underwear“ ir „ABOUT The Sensology of Wear“ linijas.  „Utenos trikotažo“ įmonių grupei taip pat priklauso bendrovės „Šatrija“, „Gotija“ bei „Mrija“ (Ukraina). 92,31 proc. „Utenos trikotažo“ akcijų paketą valdo SBA grupė.

SBA grupė yra viena didžiausių Lietuvoje. Be tekstilės ji veikia baldų gamybos ir NT sektoriuose. SBA baldų gamybos sektoriui priklauso minkštųjų baldų gamintoja „Kauno baldai“, taip pat „SBA baldų kompanija“, valdanti 5 gamybos įmones: „Klaipėdos baldus“, „Šilutės baldus“, „Germaniką“, „Visagino liniją“, „Mebelain“. SBA taip pat priklauso NT inovacijų bendrovė „Urban Inventors“, plėtojanti verslo slėnį „Green Hall“ Vilniuje ir BLC verslo centrą Kaune, taip pat investicijų valdymo bendrovė „Capitalica Asset Management“, kuri Kaune valdo verslo centrą „Kauno Dokas“, Vilniuje  – „135“ ir plėtos modernių biurų kompleksą „Verde“ Rygos Skanste rajone, netoli miesto centro. SBA pernai įsigijo robotikos sprendimus siūlančią bendrovę „Robotex“ ir įsteigė įmonę „SBA Modular“, kuri numato gaminti modulinius daugiaaukščius namus. SBA grupėje dirba apie 5000 žmonių. 

Apie „HeiQ

 

Įkurta 2005 m. Kaip Šveicarijos federalinio technologijos instituto Ciuriche (ETH) padalinys, „HeiQ“ yra tekstilės inovacijų lyderė, kurianti efektyviausias, patvariausias ir našiausias tekstilės technologijas šiandieninėje rinkoje. „HeiQ“ tikslas yra pagerinti milijardų žmonių gyvenimą tobulinant jų kasdien naudojamus tekstilės gaminius. Sujungdamas tris kompetencijos sritis – mokslinius tyrimus, inovacijų gamybą ir ženklinimą – „HeiQ“ yra idealus inovacijų partneris kuriant didesnės pridėtinės vertės tekstilės produkciją. Bendrovė, per metus pagaminanti 35 000 tonų medžiagų, gamybą vykdo JAV, Šveicarijoje, Australijoje. Savo cheminius produktus eksportuoja į daugiau nei 60 šalių visame pasaulyje. „HeiQ“, „Viroblock“ ir „HeiQ Viroblock“ yra registruoti „HeiQ Materials AG“ prekių ženklai. Jų naudojimą turi patvirtinti „HeiQ“.

Utenos trikotazas

Utenos trikotazas 2

Utenos trikotazas 3

Utenos trikotazas 4

Panašūs straipsniai