manoutena logo



Kokius anglų kalbos laikus privalote žinoti norėdami taisyklingai susikalbėti su užsieniečiais?

anglu kalba4Mokytis užsienio kalbos gali būti sudėtinga. Aišku, nėra lengva atsiminti visus anglų kalbos laikus, kurių yra net dvylika, ir juos taisyklingai vartoti kasdieninėje, neformalioje aplinkoje bei oficialiuose valdžios institucijų, tarptautinių įmonių susitikimuose. Taisyklingai vartoti anglų kalbos laikus reiškia žinoti kaip ir kada paklausti, atsakyti, kokią veiksmažodžio formą naudoti. Norint susikalbėti su užsieniečiais angliškai, privalu mokėti pagrindinius anglų kalbos laikus. Šiame straipsnyje aprašyti anglų kalbos laikai, kurie dažnai vartojami tarp užsieniečių.

Anglų kalboje vartojami laikai

Anglų kalboje vartojama 12 laikų. Jie suskirstyti į tris laiko dimensijas: praeitį (past), dabartį (present) ir ateitį (future). Visi laikai dar skirstomi į 4 pagrindines grupes (simple, continiuous, perfect, perfect progressive), o praeitis, dabartis ir ateitis yra 3 tų 4-ių grupių subkategorijos. Laikus, jų lentelę bei aprašymus rasite ČIA. Pagal statistinius duomenis, labiausiai vartojami šie anglų kalbos laikai: Past Simple, Present Simple ir Future Simple, Present Continiuous bei Present Perfect laikai. 3 Perfect Progressive laikai bei Past ir Future Continiuous, Past ir Future Perfect vartojami rečiau. Išanalizavus pateiktą informaciją, nustatyta, kad šnekamoji anglų kalba naudoja daugiausia dabarties demencijos laikus, literatūroje daugiausia vartojama praeities demencijos laikai, o profesinėje, specifinėje anglų kalboje taip pat dominuoja Present laikai. Šie rezultatai yra suprantami, nes kalbėdami su užsieniečiais, žmonės daugiau kalba apie tai, ką šiuo metu mąsto, mėgsta, daro ar jaučia bei išgyvena. Mūsų patirtis ir tai kas mes esame išreiškiama irgi dabarties laike. Taigi, toliau apibūdinami dažniausiai vartojami penki anglų kalbos laikai, kuriuos privaloma mokėti kiekvienam vartojančiam anglų kalbą kasdieniniame gyvenime ir darbe.

Pagrindiniai anglų kalbos laikai

Kaip jau minėta, norint taisyklingai susikalbėti su užsieniečiais būtina mokėti penkis anglų kalbos laikus. Past Simple laikas yra vartojamas norint išreikšti, kokie įvykiai, veiksmai, įpročiai nutiko ir egzistavo bei pasibaigė praeityje. Present Simple laikas yra vartojamas dviem atvejais, kai veiksmas kartojasi reguliariai arba tai yra žinomas faktas. Dažnai žmonės maišo Present Simple laiką su Present Continiuous laiku. Verta prisiminti, kad Present Continiuous laikas yra vartojamas veiksmams, kurie vyksta būtent šiuo metu bei kalbant apie ateities planus ir ketinimus. Future Simple laikas vartojamas kalbant apie ateities įvykius, kurie gali nutikti ateityje arba ne, pavyzdžiui, nurodant ateities prognozes, spėjimus ir ketinimus. Present Perfect laikas irgi svarbus ir vartojamas kai kalbame apie patirtį, kur keliavome, kiek laiko dirbame tam tikroje darbo pozicijoje, ar matėme filmą, skaitėme knygą ir pan. Taip pat šis laikas vartojamas kalbant apie veiksmą ar įvykį, kuris tesiąsi iki dabar arba jo rezultatas, pasekmė yra matomas šiandien.

Pagrindinių laikų svarba kalbant angliškai

Šie penki laikai yra labai svarbūs komunikuojant, nes nurodo laiką, kada yra atliekamas, buvo ar bus atliktas tam tikras veiksmas. Mokėti taisyklingai vartoti laikus reiškia mokėti pagrindines taisykles, veiksmažodžių formas, indentifikacinius laiko demencijos žodžius bei gebėti laisvai tas žinias pritaikyti praktikoje. Kiekvienam laikui būdingos vartojimom tikros taisyklės teiginyje, neiginyje ir klausime. Neteisingas laiko vartojimas gali sukelti nesusikalbėjimą tarp dviejų šalių, nes pašnekovas gali būti ne taip interpretuojamas. Pavyždiui, išsireiškimas "I have known him for ten years." turi visai kitą prasmę nei "I knew him for ten years.". Pirmasis teiginys reiškia, kad jau 10 metų asmuo pažįsta vyrą, o antrasis teigia, kad asmuo pažinojo vyrą 10 metų, tačiau dabar jis su juo nebendrauja, nepalaiko ryšių. Taigi, mokėti pagrindinius penkis laikus yra privaloma, norint susikalbėti su užsieniečiais ir taisyklingai apibūdinti praeitį, dabartį ir ateitį, išsakyti svajones, planus, patirtį, jausmus.

anglu kalba4

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas