Utenoje įgyvendinimas projektas „Suprask mane"

Švietimas Peržiūros: 896

2020 11 04 stepUtenos tėvų asociacija, bendradarbiaudama su Utenos Dauniškio gimnazija, vykdo projektą „Suprask mane“, kurį finansuoja Utenos rajono savivaldybė. Projekto tikslas – įgalinti paauglių tėvus drąsiai veikti stiprinant vaikų psichinę sveikatą bei didinti paauglių psichologinį atsparumą.


„Tikriausiai nėra nei vieno paauglio, kuris nebūtų patyręs streso. Ne retais atvejais tai traktuojama kaip neatsiejama gyvenimo dalis. Tačiau, atsižvelgiant į patyčių ir savižudybių statistiką (per metus nusižudo viena klasė mokinių), galima daryti prielaidą, jog paaugliams trūksta resursų susidoroti su jiems iškilusiais sunkumais, o tėvai ne visuomet pastebi ar supranta paauglių jauseną,“ – sako psichologė, projekto lektorė Agnė Vaiciukevičienė.


Projektas įgyvendinamas pagal STEP programą – tai įvairaus amžiaus vaikų tėvams skirta programa, kuria siekiama ugdyti ir tobulinti vaiko auklėjimo įgūdžius. STEP programa siūlo efektyvią, nesunkiai įgyvendinamą vaiko auklėjimo filosofiją. Įgyvendinama tėvų grupių formatu, STEP programa draugėn suburia panašių rūpesčių turinčius tėvus.
Utenos rajono savivaldybės finansuojamoje STEP 12-17 m. grupės dalyviai:
 Ugdo gebėjimą geriau suprasti save ir savo paauglį;
 Ugdo gebėjimą keisti reakcijas į paauglio elgesį;
 Lavina įgūdį bendrauti su paaugliu pagarbiai ir jį drąsinti,
 Drąsina save ir vienas kitą būti netobuliems;
 Ugdo gebėjimą drąsinti paauglį bendradarbiauti ir spręsti problemas;
 Ugdo savo gebėjimą ugdyti paauglių atsakomybę pasekmių metodu;
 Ugdo gebėjimą kaip kalbėti su paaugliu apie priklausomybes, psichotropines medžiagas, mokyklos lankomumą;
 Atranda būdų kaip stiprinti savo ir savo paauglių psichologinį atsparumą;
 Mokosi bendradarbiauti, o ne kariauti su paaugliu, taip stiprinant tarpusavio santykį.;
 Mokosi atpažinti galimus patyčių ir/ar suicidinių minčių turinčių paauglių siunčiamus signalus bei suprasti šio elgesio motyvus.
 Drąsina save ir vienas kitą kaip kalbėti su paaugliu apie lytinius santykius.


Projekto metu suteikiama galimybė paauglių tėvams dalyvauti STEP 12-17 m. grupėje už simbolinį 5 eurų nario mokestį. Mokomoji medžiaga tėvams ir samdomi lektoriai finansuojami Utenos rajono savivaldybės lėšomis. Iš viso tėvai susitiks 9 kartus, kartą per savaitę.


Nors grupės veikla dar tik įpusėjo, projekto dalyviai jau džiaugiasi naujais atradimais, įžvalgomis bei pasiekimais. Jų motyvacijai nesutrukdė net ir Covid-19, dėl kurios pastarieji susitikimai vyksta „Zoom“ platformoje.

2020 11 04 step

Panašūs straipsniai