DĖMESIO!

Sveikata Peržiūros: 355

savNacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Utenos departamentas atkreipia Utenos apskrities gyventojų dėmesį į atsakingą antimikrobinių vaistinių preparatų (antibiotikų) vartojimą, siekiant apsisaugoti, sustabdyti užkrečiamųjų ligų plitimą apskrityje.

Racionaliai paskirti antibiotikai – tai būtini vaistai, veikiantys prieš į organizmą patekusias bakterijas. Pažymime, kad bakterines infekcijas sukelia įvairiausios bakterijos, todėl antibiotikų veikimo spektras nuo mažo iki plataus. Skirtingi antibiotikai skirtingai veikia sukėlėjus. Vieni juos sunaikina, kiti stabdo jų augimą ir dauginimąsi. Vartojant antibiotikus, veikiamas ne tik ligos sukėlėjas, bet ir  organizme esantys naudingi mikroorganizmai. Be to, skiriant antibiotikus sumažėja asmens organizmo gebėjimas gaminti kai kurias medžiagas, kurios kovoja su infekcija. Be reikalo profilaktiškai skiriami/vartojami antibiotikai gali pabloginti asmens būklę ir pagreitinti komplikacijų atsiradimą. Nesant reikalo vartojant antibiotikus, organizme gali būti sukeliamos alerginės reakcijos, pilvo skausmai, pakisti žarnyno mikroflora, prasidėti viduriavimas. Prieš sukėlėjus neveiksmingų antibiotikų vartojimas, gali skatinti bakterijų rezistentiškumą, kitaip sakant, organizmo atsparumą antibiotikams. Dažnas ir neracionalus antimikrobinių preparatų vartojimas skatina bakterijas įgyti apsauginius mechanizmus prieš ilgą laiką sėkmingai naudotus antibiotikus, todėl bakterijos tampa jiems atsparios. Be reikalo pradėjus antibakterinį gydymą ligonis ilgiau nesveiksta, liga progresuoja ar įgauna lėtinę eigą. Gali būti slepiama sunki infekcija, todėl ligoniui nesveikstant, sunkiau nustatoma tiksli ligos bakteriologinė diagnozė (sukėlėjas) ir parenkamas efektingiausias preparatas.

Medicininiai duomenys rodo, kad labai svarbu antibiotikus vartoti tik bakterinės kilmės infekcijas gydyti paskirtomis dozėmis ir tik pagal šeimos gydytojo nurodymus. Pabrėžtina, kad vartojant per mažą dozę taip pat gali išsivystyti atsparumas antibiotikams. Jeigu vartojant paskirtą dozę pasireiškia šalutinės reakcijos, būtina kuo greičiau pranešti savo šeimos gydytojui. Negalima savarankiškai sumažinti dozę ar nutraukti gydymą. Ankstyvas gydymo nutraukimas gali iš naujo sukelti infekciją, nes ne visi sukėlėjai galėjo būti sunaikinti.

Pažymime, kad ir nebaigtas antibiotikų terapijos kursas, savo nuožiūra sumažinta antibiotikų dozė, gali skatinti įvairių užkrečiamųjų ligų plitimo riziką krašte, todėl turime saugoti savo ir kitų sveikatą tik vartojant pagal rekomendacijas paskirtą vaistinį preparatą.

Kontaktai žiniasklaidai:

Tomas Žygelis, tel. (8 389) 61 941, el. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Utenos departamento direktorė                                                                             Birutė Sapkauskienė

Panašūs straipsniai