manoutena logo



Kaip išsirinkti tinkamą respiratorių

respiratoriusNuo pirmadienio vykdami į renginį ar kino teatrą gyventojai turi pasirūpinti tinkamais respiratoriais. Rinktis reikėtų FFP2 arba FFP3 tipo respiratorius be vožtuvo, pažymėtus CE ženklu, kuris patvirtina produkto atitikimą Europos Sąjungos (ES) reikalavimams. Ant pakuotės taip pat turėtų būti nurodyta ES atitikties deklaracija „EN 149: 2001 + A1: 2009“.

Šį standartą atitinkantys FFP2 tipo respiratoriai sulaiko ne mažiau kaip 94 proc. 0,3 μm dydžio dalelių, kurios gali pernešti virusą. FFP3 tipo respiratoriai tokio dydžio dalelių sulaiko ne mažiau kaip 99 proc.

Nuo sausio 17 d. renginiuose, kino teatruose ir kituose susibūrimuose (išskyrus asmenines šventes), kurie vyksta uždarose viešose vietose iš anksto nustatytu laiku, privaloma dėvėti ne žemesnio kaip FFP2 lygio respiratorius, kurie priglunda prie veido ir visiškai dengia nosį ir burną. Plačiau apie tai skaitykite ČIA.

Kitose uždarose viešose vietose (prekybos, viešojo maitinimo, paslaugų teikimo vietose, valstybės ir savivaldybių institucijų, įstaigų, organizacijų ir įmonių, kitų įstaigų uždarose erdvėse, viešajame transporte, švietimo įstaigose, bažnyčiose ir pan.) privaloma dėvėti medicinines veido kaukes arba respiratorius, kurie priglunda prie veido ir visiškai dengia nosį ir burną.

Medicininių kaukių ir respiratorių dėvėjimas priskiriamas prie labai svarbių ir efektyvių COVID-19 ligos prevencijos priemonių. Pagal Europos standartus pagamintos veido apsaugos priemonės geriausiai mažina užsikrėtimo koronavirusu riziką ir geriausiai sulaiko žmogaus į aplinką iškvepiamus lašelius.

Kad užtikrintų efektyvią apsaugą, veido apsaugos priemonė turi būti dėvima tinkamai: ji turi dengti du trečdalius nosies,  burną ir smakrą ir turi būti periodiškai keičiama. Vienkartines kaukes ir respiratorius galima dėvėti tik vieną kartą, kaukes keisti būtina kas 3–4 val. arba kai sudrėksta. Sudrėkusi apsaugos priemonė praranda apsaugines savybes.

Reikalavimas dėvėti medicinines veido kaukes arba respiratorius netaikomas neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei (tokiu atveju rekomenduojama dėvėti veido skydelį). Kaukių arba respiratorių leidžiama nedėvėti asmenims, kai jie sportuoja ar paslaugos teikimo metu, kai paslaugos negalima suteikti paslaugos gavėjui būnant su kauke, kitais sprendimuose numatytais atvejais.

Primename, kad kitos nemedicininės COVID-19 ligos prevencinės priemonės taip pat yra labai svarbios. Gyventojams rekomenduojama dažniau plauti arba dezinfekuoti rankas, viešose vietose laikytis bent dviejų metrų atstumo nuo aplinkinių, laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo, dažniau vėdinti patalpas ir kt.

SAM Spaudos tarnyba

respiratorius

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas