manoutena logo



Gaisrų prevencinės programos įgyvendinimas Utenos rajono savivaldybėje

2023 03 23 mygtukaiŠių metų pirmame ketvirtyje buvo vykdomos Gaisrų prevencijos Utenos rajono savivaldybėje 2022–2024 m. programos 2023 metų plano priemonės. Viešosios tvarkos skyrius kartu su Utenos rajono savivaldybės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Utenos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, seniūnijų darbuotojais ir bendruomenių atstovais lankėsi pas Daugailių, Kuktiškių ir Utenos seniūnijų gyventojus. Apsilankymų metu buvo įvertinta namų priešgaisrinė būklė, pagal poreikį įrengti autonominiai dūmų jutikliai, anglies monoksido detektoriai, išdalinti gesintuvai. Seni neveikiantys dūmų jutikliai ir anglies monoksido detektoriai pakeisti naujais. Taip pat gyventojai buvo konsultuojami dėl šildymo įrenginių eksploatavimo, dūmtraukių. Dūmų, smalkių detektoriai ir gesintuvai įsigyti savivaldybės biudžeto lėšomis.

Plane numatytos priemonės įgyvendinamos siekiant sumažinti gaisrų gyventojų būstuose ir juose žūstančių žmonių skaičių. Pažymėtina, kad 2022 metais apie 81,9 proc. žūčių dėl gaisro įvyko gyvenamosiose patalpose. Dažniausiai per gaisrus žmonės žūsta gyvenamojoje aplinkoje – kai gaisras kyla rūkant lovoje, nesirūpinant kūrenamų krosnių saugumu, nevalant kaminų ir kt. Tikėtina, kad dūmų signalizatoriai padeda sumažinti mirčių skaičių dėl gaisro. Taip pat turbūt niekas nesusimąstė, kad krosnis galėtų būti mirtinai pavojinga? Smalkės arba kitaip anglies monoksidas (cheminė formulė CO) yra labai klastingos, nes jos neturi kvapo, skonio ar spalvos, todėl sunku pastebėti jų nuotėkį. Smalkes gali išskirti ne tik netvarkingos krosnys ar židiniai, bet ir modernūs dujiniai katilai, naudojami vandens ar patalpų šildymui. Esant netvarkingai ventiliacijos sistemai ar pasikeitus aplinkos sąlygoms anglies monoksidas išsiskiria ne į lauką, o į patalpas. Taip pat nustatyta, kad viena pagrindinių gaisrų butuose ir privačiuose namuose priežasčių – sugedusios elektros sistemos. Gaisrų sukelti nuostoliai yra vieni didžiausių, tačiau gyventojai dar nėra pasirūpinę net pirminėmis gaisro gesinimo priemonėmis. Lietuvoje galiojančiose Bendrosiose gaisrinės saugos taisyklėse yra apibrėžta prievolė turėti gesintuvus individualių gyvenamųjų namų patalpose.


Šiai dienai aplankyta daugiu nei 33 gyvenamųjų namų. Ir toliau numatyta įgyvendinti gaisrų prevencijos priemones, kas ketvirtį atnaujinti vienišų, senyvo amžiaus, neįgalių, auginančių nepilnamečius vaikus, turinčių specialiųjų poreikių ir gyvenančių riziką keliančiuose būstuose asmenų sąrašą bei iki metų pabaigos aplankyti visus sąraše įrašytus 152 seniūnijų gyventojus.

Informaciją parengė: Atstovė ryšiams su visuomene Lolita Kaminskienė

2023 03 23 mygtukai

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas