NERIZIKUOKITE SAVO GYVYBE: LIPTI ANT LEDO PAVOJINGA!

Savivaldybės žinios Peržiūros: 244

2023 01 12 ledasSausio 11 d. apie pietus Utenos ugniagesiams teko skubėti prie Alaušo ežero ir iš jo traukti žmones. Priešgaisrinėms gelbėjimo pajėgoms atvykus prie ežero, jame apie 300 metrų nuo kranto vienas žmogus buvo įkritęs į eketę, kitas gulėjo ant ledo šalia eketės. Įkritęs į eketę žmogus iš vandens buvo ištrauktas 12.50 val. ir perduotas medikams, kurie skendusįjį išsivežė į gydymo įstaigą. Antras žmogus po medikų apžiūros buvo paleistas namo.


Šiuo metu, viduržiemy, atrodo, kad vandens telkiniai pasidengę tvirtu ledu. Tačiau vyraujantys permainingi orai ir ypač iškritęs sniegas ant vandens telkinių yra tarsi šildanti paklodė ir trukdo formuotis ledui. Tose vietose, kur sniego daugiau, ledas gali būti visai plonas. Žmonių, ypač poledinės žvejybos mėgėjų, vaikščiojimas tokiu ledu - neatsakingas ir netoleruotinas elgesys.


Utenos rajono savivaldybės tarybos patvirtintose Saugaus elgesio paviršinių vandens telkinių vandenyje ir ant paviršinių vandens telkinių ledo Utenos rajono savivaldybėje taisyklėse nurodoma, kad ant vandens telkinių ledo draudžiama:
* vykdyti bet kokią veiklą neturint specialių smaigių ir tamsiuoju paros metu nedėvint liemenės ar kitos aprangos su šviesą atspindinčiais elementais;
* palikti vaikus iki 14 metų be suaugusio žmogaus priežiūros;
* rengti renginius, neturint Utenos rajono savivaldybės administracijos išduoto leidimo;
* vykdyti bet kokią veiklą, jei vandens telkinio ledas plonesnis nei 7 cm arba jo struktūra nevienalytė.
Asmenims, pažeidusiems Taisyklių reikalavimus, taikoma administracinė atsakomybė, numatyta Administracinių nusižengimų kodekso 491 straipsnio 4 dalyje – bauda nuo vieno šimto iki trijų šimtų eurų.
Prieš lipdami ant ledo būtinai įvertinkite visą užšalusio vandens telkinio vaizdą. Pavojus slypi sniegu užneštose, pripustytose vietose, taip pat ten, kur matosi įtrūkimai, nelygumai, vandens srovės, balos ir tirpstantis sniegas. Tvirtas ledas yra mėlyno arba žalio atspalvio, o matinės baltos spalvos arba geltono atspalvio ledas yra netvirtas. Eidami ant ledo su grupe žmonių laikykitės atstumo, nes didelis žmonių susibūrimas vienoje vietoje didina įlūžimo riziką. Ant ledo eikite tik šviesiuoju paros metu, kad galėtumėte pamatyti visas pavojingas zonas. Apie planuojamą pramogą ant ledo nepamirškite pranešti artimiesiems. Neleiskite ant ledo mažamečių vaikų vienų, be suaugusiųjų priežiūros! Vaikus būtinai supažindinkite su gelbėjimosi įlūžus metodais.
PATARIMAI, KAIP ELGTIS ĮLŪŽUS LEDUI
• Pirmiausia nepasiduokite panikai ir karštligiškai nesikabinkite už ledo krašto, nes jis lūžinės, o jūs prarasite jėgas.
• Bandykite „užplaukti ant ledo“ laikydamiesi ant vandens paviršiaus, irdamiesi kojomis ir artėdami prie tvirtesnio ledo.
• Iš lėto ropškitės ant ledo pirmiausia plačiai ištiestomis rankomis ir krūtine, po to kojomis viena po kitos. Pabandykite nusiauti sunkius ir slidžius batus, jei jie trukdo užlipti ant ledo.
• Drabužių nenusivilkite – jie apsaugo kūną nuo šalto vandens ir ledo.
• Užlipę ant ledo kuo plačiau paskirstykite savo kūno svorį. Atsargiai nusiridenkite kuo toliau nuo eketės. Šliaužkite į tą kranto pusę, iš kurios atėjote. Ant kojų stokitės tik išlipę ant kranto.
• Išlipę į krantą, kuo greičiau bėkite ieškoti reikiamos pagalbos: persirengti sausais drabužiais, sušilti, išgerti arbatos, kreipkitės į medikus.

PATARIMAI PASTEBĖJUS ĮLŪŽUSĮ IR SKĘSTANTĮ ŽMOGŲ

• Pirmiausia įvertinkite situaciją ir nebėkite stačia galva traukti iš vandens įlūžusio žmogaus, nes toje vietoje ledas yra plonesnis, todėl nerizikuokite savo gyvybe.
• Sušukite skęstančiam žmogui, kad jį matote ir skubate į pagalbą, kad nusiramintų.
• Nedelsdami skambinkite numeriu 112. Trumpai ir aiškiai papasakokite, kas ir kur įvyko.
• Kol gelbėtojai atvyks, šaukitės kitų žmonių pagalbos, kurie galėtų jums padėti ištraukti nelaimėlį.
• Nesiartinkite prie žmogaus arčiau kaip 10 m atstumu.
• Neduokite skęstančiajam rankos, nes savo svoriu įlaušite ledą.
• Atsigulkite ant ledo ir paduokite skęstančiajam šaką, slidę, slidžių lazdą ar panašų tvirtą daiktą arba numeskite virvę su mazgu, tvirtai surištus šalikus, drabužius. Esant keliems gelbėtojams galima visiems atsigulti ant ledo, tvirtai suimti vienas kitą už kojų ir sudaryti gyvą grandinę iki eketės.
• Jeigu negalite pasiekti įlūžusio asmens, nerizikuokite savo gyvybe ir laukite gelbėtojų.

PATARIMAI IŠTRAUKUS NUKENTĖJUSĮJĮ Į KRANTĄ

• Jei žmogus be sąmonės, patikrinkite kvėpavimą ir pulsą. Jei jo nėra, pradėkite gaivinimą.
• Atsižvelgdami į situaciją, kvieskite greitąją medicinos pagalbą numeriu 112.
• Pristatykite nukentėjusįjį į šiltą patalpą.
• Nuvilkite šlapius drabužius ir pakeiskite juos sausais, apklokite nukentėjusįjį apklotais, antklode, drabužiais.
• Hipotermijos atveju dėkite šiltus kompresus ant nukentėjusiojo krūtinės, kaklo, galvos, kirkšnių. Jei yra galimybė, šildykite jį + 20 °C vandens vonioje, o po 10–30 min. kelkite temperatūrą iki + 37 °C.
• Sąmoningam nukentėjusiajam duokite gerti šiltų saldžių gėrimų.
• Netrinkite nukentėjusiojo odos, neduokite jam gerti alkoholio.

ĮSIDĖMĖKITE, kad ant užšalusio vandens telkinio niekada nebus visiškai saugu! Nežinomi ar nepastebimi aplinkos veiksniai gali tariamai saugų paviršių paversti pavojingu. Prieš lipdami ant ledo imkitės visų atsargumo priemonių ir būkite pasiruošę neatidėliotiniems veiksmams nelaimės atveju.
Būkite atsargūs, saugokite save ir kitus!

Informaciją parengė: Viešosios tvarkos skyrius ir Utenos rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnyba

2023 01 12 ledas

Panašūs straipsniai