ANT UŽŠALUSIŲ VANDENS TELKINIŲ PRAMOGAUKITE SAUGIAI

Savivaldybės žinios Peržiūros: 221

2022 11 29 ledasLietuvoje įsitvirtinus žiemiškiems orams, sulaukus sniego, nemažai žmonių jau bando lipti ant menkai užšalusių vandens telkinių. Ši žiemos pramoga - labai pavojinga. Tad primename, kad lipti ant ledo galima tik įsitikus jo saugumu.


Utenos rajono savivaldybės taryba 2020 m. balandžio 30 d. patvirtino Saugaus elgesio paviršinių vandens telkinių vandenyje ir ant paviršinių vandens telkinių ledo Utenos rajono savivaldybėje taisykles, kuriose nustatyti saugaus elgesio ant vandens telkinių ledo reikalavimai ir rekomendacijos.


Ant vandens telkinių ledo draudžiama:
* vykdyti bet kokią veiklą neturint specialių smaigių ir tamsiuoju paros metu nedėvint liemenės ar kitos aprangos su šviesą atspindinčiais elementais;
* palikti vaikus iki 14 metų be suaugusiojo žmogaus priežiūros;
* rengti renginius, neturint Utenos rajono savivaldybės administracijos išduoto leidimo;
* vykdyti bet kokią veiklą, jei vandens telkinio ledas plonesnis nei 7 cm arba jo struktūra nevienalytė.
Taip pat rekomenduojama:
* esant ledui, kurio storis yra 12 cm arba mažiau, einant žmonių grupe, išlaikyti ne mažesnį kaip 5 m atstumą;
* einant ledu eiti jau pramintu taku, neiti vienam tamsiu paros metu;
* turėti lazdą ir ja tikrinti ledo stiprumą. Jeigu stuktelėjus pasirodo vanduo, nedelsiant grįžti į krantą;
* eiti čiuožiant, neatitraukiant kojų nuo ledo;
* įlūžus ledui, bandyti „užplaukti ant ledo“, laikantis ant vandens paviršiaus ir artėjant prie tvirtesnio ledo. Užlipus ant ledo kuo plačiau paskirstyti savo kūno svorį, ridentis arba šliaužti į tą kranto pusę, iš kurios atėjote;
* pastebėjus įlūžusį ir skęstantį žmogų įvertinti situaciją, nebėgti prie eketės, nedelsiant skambinti bendruoju pagalbos tel. Nr. 112. Jeigu įmanoma, bandyti nuo kranto ar tilto ištiesti ar mesti skęstančiam pagalbos priemonę, į kurią galėtų įsikibti.
Taip pat primename, kad Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 491 straipsnio 4 dalyje dėl savivaldybių tarybų patvirtintose saugaus elgesio paviršinių vandens telkinių vandenyje ir ant paviršinių vandens telkinių ledo taisyklėse nustatytų saugaus elgesio ant paviršinių vandens telkinių ledo reikalavimų pažeidimo numatyta administracinė atsakomybė – bauda nuo vieno šimto iki trijų šimtų eurų.
Būkime atidūs ir elkimės atsakingai, kad pramoga ant vandens telkinių ledo nevirstų nelaime.

Informaciją parengė: Atstovė ryšiams su visuomene Lolita Kaminskienė

2022 11 29 ledas

Panašūs straipsniai