Utenos užtvankos remontas – unikalus projektas, išgelbėjęs ir žuvis, ir Uteną

Savivaldybės žinios Peržiūros: 246

2022 11 28 uztvankaKaip jau ne kartą rašėme, Utenoje šiais metais įgyvendintas unikalus projektas: atliktas Utenos tvenkinio hidrotechnikos statinių kapitalinis remontas.
Utenos tvenkinys įrengtas 1970 m., patvenkus Rašės (Raudesos) upeliuką, siekiant aprūpinti vandeniu pramonės įmones, sudaryti sąlygas miesto gyventojų poilsiui. Hidromazgo kompleksą sudaro pritekėjimo kanalas, pritekėjimo antgalis, šachtinė vandens pertekliaus pralaida, tarnybinis tiltelis, žemių užtvanka (užtvankos kūnas), gelžbetoninių vamzdžių vamzdynas, vandens raminimo baseinas, risberma, nutekėjimo kanalas. Visi šie įrenginiai yra labai svarbūs, nes jei nors vienas iš jų nefunkcionuoja ar netinkamai funkcionuoja, sutrinka viso įrenginio veikla.


Užtvanka be remonto tarnavo daugiau kaip 50 metų. Bet kokiam statiniui tai yra labai solidus amžius. Bėgant metams pasikeitė statinio techninė būklė, užtvankos įrenginiai seno ir dėvėjosi, jų būklei įtakos turėjo ir meteorologiniai reiškiniai. Tad kapitalinio remonto nebuvo galima atidėlioti, netvarkant įrenginių užtvanka galėjo sugriūti, o vanduo – paskandinti pusę Utenos. Juk Utenos tvenkinio plotas – 100 ha.


Pirminio projekto sprendiniuose buvo numatyta visiškas Utenos tvenkinio vandens išleidimas ir po to - hidrotechnikos statinių remonto/rekonstrukcijos darbai. Tačiau visuomenėje kilo nepasitenkinimas dėl numatomo tvenkinio žuvų išleidimo į Rašės upelio žemupį, motyvuojant tuo, kad išleidimo metu žuvys žus.


Atsižvelgiant į visuomenės nuomonę buvo nutarta atlikti tvenkinio hidrotechnikos statinių remontą pažeminus vandenį apie 2,5 m. Kaip sakė projekto vadovė, Kaimo ir bendruomenių reikalų skyriaus vedėja Raimonda Jankauskienė, tvenkinio vandens lygis buvo pradėtas žeminti kovo 3 d., baigtas kovo 15 d. Tai neturėjo jokios neigiamos įtakos florai ir faunai, o gyventojai turėjo puikią progą susitvarkyti savo pakrantes.


Pakoregavus projektą, buvo atlikti šie darbai: aukštutinio šlaito tvirtinimo gelžbetoninėmis plokštėmis kapitalinis remontas (pakeistos susidėvėjusios plokštės naujomis), šachtos (iš vidinės pusės), vandens pralaidos ir tarnybinio tiltelio betoninių dalių tvirtinimo darbai, pakeisti susidėvėję šachtos dugninių angų giluminiai skydai (4 vnt.), pakeisti šachtos ir tarnybinio tiltelio apsauginiai turėklai, įrengta automobilių aikštelė ir privažiavimo kelias, pasivaikščiojimo takeliai užtvankos žemutiniame bjefe. Taip pat įrengta/atnaujinta važiuojamoji dalis per užtvankos keterą, pakeista tarnybinio tiltelio lentų danga. Dalis darbų buvo atlikti po vandeniu su narų pagalba. Narai atvyko iš Klaipėdos, iš UAB „Uostamiesčio ekspertizė“.


Šio etapo projektą rengė UAB „Inžinerinis projektavimas“, rangos darbus atliko didelę hidrostatinių tvarkymo patirtį turinti A. Žiuko įmonė. Techninę priežiūrą atliko UAB „Domstata“. „Esame labai patenkinti tiek projektuotojų, tiek rangovo, tiek techninio prižiūrėtojo darbu. Visiems šio projekto dalyviams kliuvo tikrai nepaprasta užduotis ir už sėkmingą projekto įgyvendinimą jiems tariame nuoširdų ačiū!“, – sakė R. Jankauskienė.


Utenos tvenkinio hidrotechnikos statinių remonto darbai (kartu su projektavimo, techninės priežiūros paslaugomis ir papildomais darbais) kainavo beveik pusę milijono eurų. Iš jų 170 393 Eur sudaro ES fondų parama, 8591,00 Eur – valstybės biudžeto lėšos, o likusi dalis – 306 365,95 Eur – Utenos rajono savivaldybės lėšos.


Suremontavus tvenkinio hidrotechnikos statinius, sutvarkyta ir užtvankos teritorija. Nutiestas/atnaujintas naujas kelias per keterą, įrengti laiptai ir automobilių stovėjimo aikštelės, o įrengus apšvietimą užtvanka tapo dar vienu uteniškių ir miesto svečių traukos objektu, leidžiančiu lankytojams pasinerti tarsi į spalvų pasaką.


Lapkričio 10 d. Utenos tvenkinys buvo įžuvintas. Į tvenkinį suleisti šiųmečiai šamai (42 vnt.), šiųmečiai sterkai (168 vnt.), įvairūs lynai (210 vnt.), šiųmetės lydekos (210 vnt.) ir šiųmečiai karosai (2100 vnt.). Žuvys įsigytos iš ekologiškos žuvininkystės ūkio – UAB „Arvydai“.


Projekto „Utenos tvenkinio ant Rašės (Raudesos) up. hidrotechnikos statinių kapitalinis remontas/rekonstravimas“ vykdymą akylai stebėjo Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA). Spalio mėnesį agentūros specialistai atvyko į Uteną susipažinti su projekto įgyvendinimu ir pasiektai rezultatais. Apžiūrėję užtvanką, išklausę Kaimo ir bendruomenių reikalų skyriaus specialistų atliktų darbų pristatymo, NMA atstovai projekto įgyvendinimą įvertino labai gerai. Projekto dokumentų ir atliktų darbų patikra NMA atstovo buvo vykdoma ir š.m. lapkričio 10 d.


Kaip sakė Utenos rajono savivaldybės administracijos direktorius Vidas Žvinys, užtvankos sutvarkymo darbai tapo ne tik nemažu rekonstrukcijos darbų įvykdymo iššūkiu, bet ir dar viena Utenos miesto gyventojų gyvenimo kokybei svarbia Utenos miesto plėtros Vestuvių gatvėje dalimi. „Atskiru projektu įrengėme ir modernų užtvankos statinių apšvietimą, – sakė direktorius.– Ateinančių metų pavasarį numatėme sutvarkyti apatinį užtvankos bjefą, tuo pat metu atvykstantiems prie užtvankos įrengsime staliukus ir suolus maloniam laiko praleidimui. Na, ir paskutiniu šios naujos Utenos miesto vietovės patrauklumo akcentu taps pėsčiųjų tako iki „Laumės akies“ įrengimas“.

Informaciją parengė: Atstovė ryšiams su visuomene Lolita Kaminskienė

2022 11 28 uztvanka

Panašūs straipsniai