manoutena logo



Jei ne Nedo drąsa...

2022 09 22 cekaviciausNedas Čekanavičius – dešimtokas. Jam šešiolika metų. Vaikinukas nėra didelio ūgio, bet turi didelę valią, ryžtą ir daug drąsos. Taip teigti leidžia Nedo poelgis, kuris išgelbėjo jo artimiausių žmonių gyvybes ir kuriuo gali didžiuotis visa Utena.


O buvo taip.
Nedo šeima – jo mama ir mažasis broliukas – gyvena daugiabučiame name Smėlio g. Rugpjūčio 24-osios popietę mama su penkiamečiu Nedo broliuku atsigulė pailsėti. Namuose buvo tylu, ramu, tad ir Nedą apėmė miegas. Jis kitame kambaryje irgi prigulė. Tik ilgai pasnausti neteko: vaikiną iš miegų staiga prikėlė šaižus dujų signalizatoriaus garsas. Pašokęs Nedas pamatė, kad butas pilnas dūmų.

O ant jo lovos sėdėjo persigandęs broliukas. Nedas puolė į kambarį, kur miegojo mama, ir pamatė degančią lovą. Išsigąsti nebebuvo kada. Vaikinas puolė žadinti mamą, paskui griebė glėbin broliuką ir visi trys išlėkė į lauką. Lauke jis paskambino bendruoju pagalbos telefonu 112 ir iškvietė pagalbą. Gaisras buvo užgesintas.
Lauke ir paaiškėjo gaisro priežastis: mažasis Nedo broliukas prisipažino, kad sugalvojo pažaisti su žiebtuvėliu. Bežaidžiant tas ėmė ir užsidegė. Išsigandęs vaikas numetė jį ant lovos, o pats nulėkė pas brolį...


Gaisro metu nudegimus patyrė ir mama, ir mažasis broliukas. Jis buvo paguldytas į ligoninę. Butas irgi nukentėjo: išdegė kambarys, aprūko kitos patalpos. Bet jei ne Nedo ryžtingi ir drąsūs veiksmai, nelaimė galėjo būti baisesnė.


Rugsėjo 21 d. Nedas su mama buvo pakviestas į Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Utenos priešgaisrinėje gelbėjimo tarnybą. Ir ne šiaip sau: už kilnų poelgį ir drąsą gaisre Utenos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Rolandas Vilčinskas, Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas, Utenos rajono savivaldybės administracijos direktorius Vidas Žvinys ir Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Jovita Strazdienė bei gausus būrys Utenos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnų pagerbė Nedą, pasveikino jį ir įteikė padėkas bei dovanų.


Nedo mama pasakojo, kad vaikystėje berniukas norėjo būti gaisrininku, vėliau – policininku, dar vėliau ėmė patikti traktorininko profesija, mat labai norėjo vairuoti galingą traktorių. Bet dabar, po drąsaus ir ryžtingo poelgio, vaikinas greičiausiai grįš prie pirmosios vaikystės svajonės ir rinksis gaisrininko profesiją. Nors pats Nedas sakė, dar neapsisprendęs, kuo nori tapti, dar reikia baigti mokslus Utenos regioniniame profesinio mokymo centre, bet gaisrininko profesija labai vilioja. „Džiaugiamės tavo poelgiu, Nedai, ir visada laukiame prisijungiant prie mūsų“, – skatino vaikiną Utenos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas. Utenos rajono savivaldybės meras, įteikdamas Nedui 761-ojo Utenos gimtadienio ženkliuką – besišypsančią Uteną, linkėjo neprarasti ryžto ir drąsos nuveikti gyvenime dar daug gerų darbų. Tikėkimės, apie Nedą mes dar išgirsime.

Informaciją parengė: Utenos rajono savivaldybės administracija

2022 09 22 cekaviciaus

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas