Daugiabučių namų renovacija įsibėgėja, arba kaip tapti savo kiemo šeimininkais

Savivaldybės žinios Peržiūros: 381

2022 06 09 kvartalasRenovuotų, renovuojamų ir ruošiamų renovuoti daugiabučių namų Utenoje sparčiai daugėja. UAB „Utenos butų ūkis“ duomenimis, iki šių metų pradžios sėkmingai įgyvendinti 37 daugiabučių gyvenamųjų namų atnaujinimo (modernizavimo) projektai. Žvelgiant į jau įpusėjusius 2022-uosius metus, galima pasidžiaugti, kad šiais metais baigti renovuoti dar 5 daugiabučiai gyvenamieji namai ir šiuo metu vienas namas pateiktas statybos užbaigimo komisijai. Iki metų galo planuojama užbaigti apie 13 pradėtų renovuoti namų.

„Utenoje gyventojų susidomėjimas renovacija didėja: šiais metais rangos darbai jau pradėti 2 objektuose ir planuojami dar 8, taip pat 7 daugiabučių gyvenamųjų namų gyventojai yra pareiškę norą renovuoti savo būstą ir laukia IX etapo kvietimo, – sakė UAB „Utenos butų ūkis“ direktorius Ignas Vaškelis. – Norime atkreipti dėmesį, kad vis dar nevėlu suskubti ir savo daugiabutį gyvenamąjį namą įtraukti į naują renovacijos etapo kvietimą. Jeigu gyventojai jau nusprendė dalyvauti atnaujinimo (modernizavimo) programoje – kreipkitės ir mes padėsime tai įgyvendinti!“


Kaip keičiasi miesto mikrorajonai įsibėgėjant daugiabučių renovacijai, kuris mikrorajonas gali pasigirti turintis daugiausiai renovuotų namų, domėjosi Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas. Lydimas UAB „Utenos butų ūkis“ direktoriaus Igno Vaškelio meras lankėsi Dauniškio, Aukštakalnio ir Vyturių mikrorajonuose.
Dauniškio mikrorajone vienas naujausių renovuotų daugiabučių – devynaukštis Aušros gatvėje (Nr. 75). Iš pilko daugiabučio tapęs įspūdingu gražuoliu ir vizitine kvartalo kortele, namas traukia kiekvieno praeivio akį. Aukštakalnio mikrorajonas išsiskiria renovuotų daugiabučių grupėmis. Jame taip pat yra bene daugiausia pradėtų renovuoti namų. Tad reikia tikėtis, kad visas Aukštakalnis netrukus taps spalvingų renovuotų namų kvartalu. Vyturių kvartale A. Katinas ir I. Vaškelis apžiūrėjo vieną didžiausių, šešių laiptinių, atnaujintą daugiabutį. Jo gyventojai, pasak UAB „Utenos butų ūkis“ direktoriaus, dabar ruošiasi tvarkyti ir savo laiptines.
Lankantis Vyturiuose, buvo kalbama ir apie kvartalo teritorijos sutvarkymą. Šiuo metu yra parengtas teritorijos tvarkymą techninis projektas. „Jei nepavyks jo įgyvendinti, visą kvartalą teks paskelbti paveldo objektu“, – juokavo meras.
Aukštakalnyje A. Katinas ir I. Vaškelis ne tik apžiūrėjo renovuotus namus, bet ir užsuko į šalia esantį pušyną, kuriame laiką praleisti mėgsta visi aukštakalniečiai. Pasak mero, šis pušynas – vienintelis pačios gamtos sukurtas parkas Utenoje. Tad ateityje jį reikia tvarkyti, įrengti takus, vaikų žaidimų aikštelę, kitą visaverčiam poilsiui reikalingą infrastruktūrą.
Apibendrindamas lankymąsi miesto kvartaluose, Utenos rajono savivaldybės meras akcentavo, kad renovacijos procesui įsibėgėjus būtina įgyvendinti Utenos rajono savivaldybės tarybos patvirtinto Daugiabučių gyvenamųjų namų teritorijų tvarkymo tvarkos aprašo nuostatas ir skatinti daugiabučių gyventojus formuoti žemės sklypus aplink savo namus. „Tai ypač svarbu patiems gyventojams, – sakė meras. – Suformavę žemės sklypą aplink savo namą, jie tampa savo teritorijos šeimininkais ir gali ją teritorijas eksploatuoti, tvarkyti ir prižiūrėti taip, kaip patys nori“.

Informaciją parengė: Atstovė ryšiams su visuomene Lolita Kaminskienė

2022 06 09 kvartalas

Panašūs straipsniai