Mieste ir rajone: naujos gatvės, studentų idėjos ir sprendžiamos problemos

Savivaldybės žinios Peržiūros: 737

2020 11 18 miesteKoronavirusas parodė savo nagučius: susargdino dešimtis Utenos rajono gyventojų, įsisuko į įstaigas, mokinius vėl stumtelėjo į nuotolinį mokymąsi. Tik gyvenimo sustabdyti negali. Utenos rajone ir toliau tvarkomi keliai ir gatvės, tiesiami nauji šaligatviai, sprendžiamos įvairios gyventojams iškylančios problemos.

Apžiūrėti, kaip gyvena miestas ir rajonas šiuo ekstremaliu laikotarpiu, vyko Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas, lydimas savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Zitos Ringelevičienės ir miesto seniūnės Editos Urbonienės.


Pirmiausia savivaldybės vadovai nuvyko į miesto pakraštį apžiūrėti išasfaltuotą Nemeikščių gatvę, kuri švytėte švyti naujumu. Ji išasfaltuota visai neseniai: lapkričio pradžioje. Kapitalinį gatvės remontą atliko UAB „Aukštaitijos traktas“. Visas gatvės tvarkymas savivaldybės biudžetui kainavo beveik 90 tūkst. Eur.


Kitame miesto pakraštyje naujumu švytinti gatvė – Vestuvių, vedanti prie Klovinių užtvankos ir prie uteniškių bei miesto svečių pamėgto Vestuvių kalnelio. Teritorija šalia užtvankos netrukus sulauks dar vieno tvarkymo etapo, kurio metu bus sutvirtinti užtvankos šlaitai, šachta, šachtinė pralaida, rekonstruotas tarnybinis tiltelis, sutvarkyti privažiavimo keliukai, įrengtas pėsčiųjų takelis. Darbai, truksiantys dvejus metus, bus pradėti kitų metų I pusmetį.


Su sutvarkyta užtvankos aplinka gražiai derės Vestuvių kalnelis ir Klovinių tvenkinio pakrantė, kurių rekonstrukcijos idėją Utenos rajono savivaldybei pasiūlė Kauno technologijos universiteto studentai. Savivaldybė nacionaliniam projektui „Išmanusis miestas VI“ yra pateikusi keturias teritorijas, kurias reikia atnaujinti. Vestuvių kalnelis – viena iš jų. Studentai savo idėją pavadino „RAŠĖS VINGIS IR VESTUVIŲ KALNELIO ŽIEDAS“. Plėtodami ją teritorijoje studentai suprojektavo patogią pėsčiųjų ir dviratininkų takų infrastruktūrą, naujas poilsiavietes, šiaurinėje teritorijos dalyje – renginių aikštę, pavadindami ją Amfiteatru, paplūdimyje esamo viešojo tualeto vietoje – apvalintų kampų stačiakampio formos vieno aukšto statinį, atitinkantį higienos reikalavimus bei pritaikytą žmonėms su negalia, raudono atspalvio LED tipo apšvietimą, kuris suteiks vietovei romantikos prieskonį, jaukumą naktims ir apšvies naujai projektuojamą taką. Taip pat suplanavo atnaujinti automobilių stovėjimo aikšteles, pritaikyti jas žmonėms su negalia bei elektromobiliams, atnaujinti Vestuvių kalnelio aikštę bei virš kalnelio iškelti žiedą, simbolizuojantį gyvenimo ratą. Kalnelis būtų pritaikyta vestuvių ceremonijoms.


Įgyvendinus studentų pateiktas idėjas visa tvenkinio pakrantė ir Vestuvių kalnelis taptų itin patrauklūs lankytojams, būtų sukurta darni bei jauki aplinka bei erdvės, kurios patenkintų kiekvieno gyventojo – ir mažo, ir didelio – poreikius.


Nuo Klovinių užtvankos savivaldybės vadovų maršrutas nusidriekė į Aukštakalnio mikrorajoną. Jame buvo apžiūrėta vieta tarp daugiabučių namų, pažymėtų nr. 10 ir 14. Tai vieta, kuria mikrorajonų gyventojai mėgsta eiti, norėdami sutrumpinti kelią. Praėjimas tarp namų – nepatogus. Tiksliau sakant, kelio minėtoje vietoje nėra, tik gyventojų išmintas takas. Tad buvo nuspręsta sutvarkyti praėjimą tarp namų nr. 10 ir 14, nutiesiant kelią per automobilių stovėjimo aikštelės kraštą iki pat šaligatvio.


Paskutinė aplankyta vieta – Ažugirių kaimas. Kaime šio metu gyvena beveik šimtas gyventojų, yra 45 namų ūkiai. Keletas namų yra negyvenami, bet Leliūnų seniūnijos teigimu, jie gali būti greitai nupirkti, nes pastebimas žmonių kėlimasis iš miesto į kaimus, taip pat ir į Ažugirius.


Vienos didžiausių kaimo problemų – apšvietimas ir prastos būklės kelias. Apšvietimas panaikintas seniai, apie 1991 m. Pasak seniūnijos, yra išlikę elektros stulpai, bet nėra laidų. Apšvietimo ypač reikia Alyvų, Liepų gatvėms, daliai Ežių gatvės. Sprendimą dėl kaimo apšvietimo ir kelio remonto savivaldybės vadovai priims artimiausiu metu.

2020 11 18 mieste

Panašūs straipsniai