Laimės mieste laimę rado visi

Renginiai Peržiūros: 502

2022 08 29 utenos sventeLaimės miestas Utena paminėjo 761-ąjį gimtadienį. Triukšmingai, linksmai, su gausybe renginių, sveikinimų ir gausiu būriu svečių. Laimės šventės dalyviai ir žiūrovai svarstė: savivaldybė, matyt, kažkokiu būdu susisiekė su pačiu Aukščiausiuoju ir paprašė, kad tądien Utenoje oras būtų išskirtinis. Tikrai, Utenoje rugpjūčio 27-oji buvo pati karščiausia: oras kaito iki 33 laipsnių. Bet gausiai į šventę susirinkusiesiems tai patiko: uteniškių ir miesto svečių šventėje gausu buvo nuo pat ryto.

Šventė nebūtų šventė, jei savo pasiekimais ir džiaugsmais nebūtų galima pasidalinti su kaimynais iš už jūrų marių. Po dviejų „kovidinių“ metų kartu su uteniškiais švęsti Laimės šventę atvyko svečiai iš Ukrainos Kovelio miesto, Latvijos Preilių ir Rezeknės miestų, Lenkijos Chelmo miesto, Palestinos Beit Sahour miesto ir karinio jūrų laivyno laivo „Sėlis“ delegacija.


Miestų-partnerių delegacijų priėmime užsienio šalių atstovus sveikino Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas, mero patarėjas Vidmantas Valinčius. Svečiai negailėjo padėkos žodžių už pakvietimą atvykti į Uteną ir dalyvauti miesto šventėje, už galimybę susipažinti su kasmet besikeičiančia, augančia, besiplečiančia ir nuolat stebinančia Utena. Ypač daug padėkos žodžių buvo sulaukta iš Kovelio atstovų, kurie sakė pasijutę kaip namuose: visur – miestuose, gatvėse, namų languose ir balkonuose – plevėsuoja Ukrainos vėliavos. Tai juos labai sujaudino.


Užsienio svečiai padėkos žodžių ir pagyrimų Utenai negailėjo ir sveikindami uteniškius Utenos kultūros centro didžiojoje scenoje. Miestiečius, rajono gyventojus taip pat sveikino Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas, Seimo narys Edmundas Pupinis, Ignalinos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Juozas Rokas.
Utenos miesto 761-ojo gimtadienio metu Utenos krašto garbės piliečių regalijas Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas įteikė dviem naujiems Utenos krašto garbės piliečiams. Tai – dimisijos pulkininkas Vitas Antanas Kelevišius ir žurnalistas, literatas, verslininkas, leidėjas Antanas Kibickas. Pastarajam Utenos krašto garbės piliečio vardas suteiktas už leidyklos-spaustuvės „Utenos Indra“ įkūrimą ir sėkmingą leidybinę veiklą, garsinančią Utenos kraštą, Plaktukų muziejaus įkūrimą, už ilgametę kultūrinę, filantropinę, literatūrinę ir aktyvią bendruomeninę veiklą. Vitui Antanui Kelevišiui vardas suteiktas už reikšmingą indėlį atkuriant Lietuvos kariuomenę, Utenos krašto savanorių ir šaulių patriotinį ugdymą, už pilietinę iniciatyvą įamžinant pokario partizanų ir savanorių atminimą.


Buvo pagerbti ir Utenos krašto bendruomenės atstovai, geranoriškai padėję ir padedantys nuo karo siaubo į Uteną pabėgusiems Ukrainos žmonėms. Už neatlygintinai suteiktą būstą Ukrainos piliečiams, pasitraukusiems iš Tėvynės dėl Rusijos Federacijos karinių veiksmų Ukrainoje, savivaldybės ženkliuku AČIŪ ,,Už gerumą Utenos krašto bendruomenei“ buvo apdovanoti bendruomenės nariai: Ričardas Ananka, Vytautas Babelis, Loreta Barčienė, Algimantas Čaplinskas, Vilma Čipinytė, Dievo Apvaizdos seserų kongregacija, Antanas Domanskis, Lina Dragūnienė, Rimvydas Fedaravičius. Gintarė Gudelienė, Vilma Kiaušienė, Nijolė Kižienė, Valdas Kruopis, Egidija Kvedaraitė, Vitalijus Levčenka, Rita Mačerauskienė, Gražina Malomuzh, Karolis Mikšys, Janina Miškinienė, Lilita Musteikienė, Vilandas Navickas, Renatas Petkus, Edmundas Pupinis, Rasa Sirgėdienė, Sigitas Stankevičius, Asta Stasiulionienė, Laima Šeržintienė, Aušrelė Šinkūnienė, Diana Šlapšinskienė, Viktorija Uzėlaitė-Kirilova, Virgilijus Vaitkūnas, Jūratė Vijeikienė, Rolandas Vingilis, Kristina Višniauskienė.


Po sveikinimų, linkėjimų ir apdovanojimų scena buvo atiduota muzikantams. Uteniškiai ir miesto svečiai audringais plojimais pasitiko muzikos grupes MANDO, EL FUEGO, 2KVĖPAVIMAS, LEMON JOY. Ir ne tik šias. Miesto erdvėse siautė ir ūžė įvairios mugės, jaunimo taškai, jaunimo grupių festivalis ANT PALETĖS, kuriame dalyvavo 14 grupių iš Latvijos ir Lietuvos. Utenos rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyrius, Utenos policija, Utenos rajono savivaldybės priešgaisrinė tarnyba, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Utenos priešgaisrinės gelbėjimo, Valstybės sienos apsaugos ir Viešojo saugumo tarnybos pristatė edukacines programas, demonstravo transporto priemones ir įrangą, ginkluotės ekspoziciją ir šarvuotį. Vyko pirmosios pagalbos praktiniai mokymai, saugaus eismo pamokėlės, pristatyta pasieniečio profesija. Laimės scenoje karaliavo liaudiškos muzikos ir šokių šventė, Cgates KINO TEATRAS filmais džiugino ir jauną, ir seną. Senienų mėgėjai galėjo pasigrožėti technikos klubo EKIPAŽAS bičiulių istorinių automobilių ir motociklų paroda. O kur dar sporto renginiai, parodos, susitikimai su autoriai.


Šiemet Utenos rajono savivaldybė, siekdama sumažinti neigiamą pirotechnikos priemonių poveikį aplinkai ir žmonėms, atsisakė fejerverkų. Ir neapsiriko: fejerverkus šventės metu pakeitė įspūdingas LAZERIŲ ŠOU, nušvietęs visą Dauniškio ežerą ir visą šventės teritoriją.


Šventėje visko buvo daug: muzikos, žaidimų, šposų, linksmybių, netikėtumų. Buvo kur akis paganyti ir gomurį pamaloninti. Dienos kaitra niekur nedingo ir vakare. Ji sustiprėjo, greičiausiai, nuo vieningai plakančių uteniškių ir miesto svečių širdžių.


Utenos 761-ojo gimtadienio šventimas baigėsi tik kitą dieną: rugpjūčio 28-ąją, Svajonių dieną, uteniškiai buvo pakviesti į baletą-koncertą SKRYDIS, kuriame pasirodė Lietuvos ir Ukrainos baleto solistai.

Informaciją parengė: Atstovė ryšiams su visuomene Lolita Kaminskienė.

2022 08 29 utenos svente

Panašūs straipsniai