Kitąmet mažiausių pensijų gavėjams – trečdaliu didesnės priemokos

Lietuvoje Peržiūros: 298

pensMažiausių pensijų gavėjams, kurių pensija nesiekia minimalių vartojimo poreikių dydžio, prie pensijų mokamos priemokos. Nuo 2023 metų minimalių vartojimo poreikių dydis bus 354 eurai per mėnesį, t.y. 87 eurais arba 32,5 proc. didesnis, nei yra šiemet. Atsižvelgiant į šį dydį, nuo kitų metų pradžios mažiausių pensijų gavėjai vidutiniškai gaus 31,17 eurų priemoką prie pensijos. Šioms priemokoms numatyta skirti 27,6 mln. eurų.

Minimalių vartojimo poreikių dydį pagal nustatytą metodiką kiekvienais metais iš naujo apskaičiuoja ir tvirtina Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Šiemet šis dydis yra 267 eurai.

„Dėl įvairių priežasčių dalis žmonių nėra sukaupę būtinojo pensijų stažo arba uždirbdavo mažus atlyginimus ir dabar gauna mažas pensijas. Valstybė siekia padėti sunkiau besiverčiantiems žmonėms. Mažiausias pensijas gaunantiems yra skiriami priedai. Matome besikeičiančią situaciją ir kylančias kainas, natūralu, kad auga ir minimaliems vartojimo poreikiams patenkinti reikalingas lėšų dydis“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Priemokos prie pensijos kiekvienam gavėjui skiriasi. Jos priklauso nuo to, kokio dydžio socialinio draudimo pensiją žmogus gauna ir koks yra jo pensijų socialinio draudimo stažas.

Kas yra minimalių vartojimo poreikių dydis ir kaip jis apskaičiuojamas?

Minimalių vartojimo poreikių dydis – rodiklis, nurodantis asmens išlaidų sumą eurais, reikalingą minimaliems vieno asmens maisto ir ne maisto (prekių ir paslaugų) poreikiams patenkinti per mėnesį.

Minimalaus vartojimo poreikių dydžio apskaičiavimą sudaro trys dedamosios:

Maisto kainos (atnaujinama kasmet). Keičiantis maisto kainoms pagal skaičiavimo metodiką atitinkamai pasikeičia ir ne maisto poreikiams patenkinti reikalinga lėšų dalis.
Ateinančių metų infliacijos prognozė (atnaujinama kasmet).
Gyventojų vartojimo struktūra, t. y. kokia dalis visų išlaidų skiriama maisto ir ne maisto reikmėms (atnaujinama maždaug kas 4-5 metus, kai suvedami nauji namų ūkių biudžetų tyrimų duomenys).

Teisė į priemoką prie pensijos

Gauti priemoką prie socialinio draudimo pensijos turi teisę Senjorai ir žmonės su negalia, gaunantys socialinio draudimo senatvės pensiją (išskyrus išankstinę senatvės pensiją) arba socialinio draudimo netekto darbingumo (invalidumo) pensiją (išskyrus netekusius 45-55 proc. darbingumo), jeigu jų gaunamų socialinio draudimo pensijų, išskyrus socialinio draudimo našlių pensiją, kompensacijų už ypatingas darbo sąlygas, valstybinių pensijų, užsienio valstybių pensijų suma per mėnesį yra mažesnė, negu minimalus vartojimo poreikių dydis.

Jei asmuo yra įgijęs būtinąjį stažą pensijai skirti, jam mokamas skirtumas tarp minimalaus vartojimo poreikių dydžio (šiemet 267 eurų, 2023 metais – 354 eurų) ir jo gaunamos pensijos (pensijų) sumos.

Jei asmuo yra įgijęs minimalų stažą, bet neturi būtinojo stažo, jam apskaičiuojama proporcingai mažesnė priemokos dalis.

Pensijų priemokos mokamos už praėjusį mėnesį. Kartu su padidėjusia sausio mėnesio pensija mažų pensijų priemokų gavėjai gaus 2022 m. gruodžio mėnesį priklausiusią priemoką. Priemokos, atsižvelgiant į naują 354 eurų minimalių vartojimo poreikių dydį, bus pradėtos mokėti vasario mėnesį.

Apskaičiuojant, ar žmogaus pensijos viršija minimalių vartojimo poreikių dydį, jo gaunama našlio ar našlės pensija, ar vienišo asmens išmoka nėra įskaičiuojama.

Didės pensijos

Vidutinė senatvės pensija kitąmet didės nuo 482 eurų iki 542 eurų. Vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu 2023 m. didės nuo 510 iki 575 eurų.   

Bendroji pensijos dalis 2023 m. didės apie 9 proc., o individualioji – beveik 15 proc. Nuo kitų metų sausio mėnesio vidutinė pensija turint būtinąjį stažą vidutiniškai ūgtels daugiau nei 12 proc. arba 65 eurais. 

Šiemet pensijos buvo didintos du kartus: sausį – vidutiniškai 12 proc., o liepą – dar 5 proc. Bendrai paėmus pensijų augimas 2022 m. siekia 16-17 proc. 

pens

Panašūs straipsniai