manoutena logo



Didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės: nuo baldų iki pavojingųjų atliekų

gabarNamų ūkiuose susikaupia naudoti nebetinkami daiktai ar atliekos, kurių dėl didelio dydžio ar dėl to, kad yra pavojingos, negalima mesti nei į komunalinių atliekų, nei į antrinių žaliavų rūšiavimo konteinerius. Kaip tik joms ir yra skirtos didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės. Primename gyventojams, ką pravartu žinoti prieš gabenant  atliekas į šias aikšteles.

Didelių gabaritų atliekos – tai baldai, pavyzdžiui, lovos, stalai, spintos, įvairi buitinė technika, langai, durys, kilimai, čiužiniai, kriauklės bei klozetai, statybinės atliekos, susidarę gyventojui remontuojant savo būstą, radiatoriai, tekstilės gaminiai, dviračiai, paspirtukai, naudotos padangos ir  panašūs buityje naudoti daiktai.

Tam, kad tokios atliekos nesimėtytų prie komunalinių atliekų konteinerių miesto erdvėse, jos yra priimamos specialiose surinkimo aikštelėse. Aikštelės darbuotojai padeda gyventojams rūšiuoti jų pristatomas atliekas, atskirti paruošimui naudoti pakartotinai tinkamas atliekas nuo kitų komunalinių atliekų. Aikštelėse surinktos atliekos perduodamos jų tvarkytojams, o paruošti dar kartą naudoti daiktai perduodami pakartotinai naudoti arba parduoti.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 110 didelių gabaritų atliekų surinkimo (priėmimo) aikštelių. Iki 2027 m. savivaldybės turi išplėsti didelių gabaritų atliekų tvarkymo aikštelių tinklą taip, kad kaimo vietovėse būtų įrengta po vieną aikštelę ne didesniu kaip 15 km atstumu nuo gyvenamųjų teritorijų, o miestuose – viena aikštelė 10 km atstumu tarp tokių aikštelių arba aprūpinanti bent 40 tūkst. gyventojų.

Savivaldybė arba jos pavedimu didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės valdytojas, atsižvelgiant į nebenaudojamų daiktų kiekį ir įvairovę, į aikštelės pajėgumus, nustato, kiek ir kokių atliekų bei kokia forma (pavyzdžiui, gali būti reikalaujama išrinkti baldus dalimis) gyventojas gali į ją pristatyti.

Kai kuriose didelių gabaritų atliekų aikštelėse priimamos ir sodo, daržo, želdynų, kitos buityje susidarančios biologinės atliekos – jose įrengtos atskiros žaliųjų atliekų surinkimo (kompostavimo) aikštelės. Iš viso Lietuvoje jų yra 53, sąrašą rasite čia

Be to, kai kuriose Vilniaus apskrities didelių gabaritų atliekų aikštelėse gyventojų patogumui veikia ir dalijimosi daiktais stotelės „DĖK'ui“. Alytaus rajone  įsikūręs daiktų mainų ir paruošimo pakartotiniam naudojimui punktas „TikoTiks“, Šiauliuose  –  dalijimosi daiktais stotelės „Daiktų kiemas“, Klaipėdoje  –  mainų stotelė „IMK“.

Juose norintieji gali atiduoti  geros būklės tvarkingus daiktus bei pasiimti tai, kas patinka. Čia priimami smulkūs baldai, interjero detalės, elektronikos prietaisai, vaikiška technika, žaislai, laisvalaikio priemonės, taip pat drabužiai ir avalynė.

Didelių gabaritų atliekų aikštelės įrengtos laikantis visų saugumo reikalavimų, yra sužymėtos patogiomis informacinėmis nuorodomis. Prieš vykdami į aikštelę neužmirškite pasižiūrėti, kokios jos darbo valandos, kai kurios aikštelės gyventojų patogumui dirba ilgiau, taip pat šeštadieniais ir sekmadieniais. Atliekų turėtojas, pristatydamas atliekas, turi pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą bei nurodyti tikslią gyvenamąją vietą.

Svarbu paminėti, jog didelių gabaritų atliekos iš gyventojų yra priimamos neimant jokio papildomo mokesčio, išskyrus savivaldybės tarybos nustatytą vietinę rinkliavą (įmoką) už komunalinių atliekų surinkimą bei jų tvarkymą, kurią kiekvienas sumoka gavęs mokėjimo pranešimą iš savivaldybės (arba jos įgaliotos organizacijos). Tačiau gali būti ribotas tam tikrų didelių gabaritų atliekų kiekis, kurį per metus gyventojas gali pristatyti nemokamai.

Atliekų tvarkytojai, savivaldybė ar komunalinių atliekų tvarkymo sistemos administratorius gyventojų patogumui kelis kartus per metus vykdo didelių gabaritų atliekų surinkimą apvažiavimo būdu, iš anksto informuojant gyventojus apie datą, laiką ir vietą.

Į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles galima atvežti ir pavojingąsias atliekas, kurių negalima utilizuoti buityje. Pavyzdžiui, šiferį ir kitas atliekas, kurių sudėtyje yra asbesto, gyvsidabrio termometrus, dažų, lakų, tirpiklių, buitinės chemijos likučius, baterijas ir akumuliatorius.

Prieš vežant atliekas į aikšteles rekomenduojame susisiekti su aikštelės darbuotojais bei susipažinti su atitinkamoje apskrityje esančių didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių atliekų priėmimo tvarka, priimamų atliekų sąrašu bei jų kiekiais. Didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių kontaktus galite rasti čia.

Daugiau informacijos apie didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse priimamas atliekas ir jų kiekius pateikiama regionų atliekų tvarkymo centrų internetiniuose puslapiuose.

Primename, kad didelių gabaritų atliekų ir kitų atliekų palikimas prie komunalinių atliekų konteinerių arba kitose neleistinose vietose laikomas savivaldybių tarybų patvirtintų atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimu. Administracinių nusižengimų kodekse už tai numatyta bauda nuo 30 iki 140 eurų, o už pakartotinai padarytus nusižengimus  – nuo 140 iki 600 eurų.

gabar

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas