KAIP ATNAUJINTI SODĄ?

Lietuvoje Peržiūros: 777

sodasKaip laikui bėgant sensta žmogus, taip apsamanoja bei apkerpėja ir ilgesnį laiką nepuoselėjamas sodas. Tačiau šito galima išvengti. Jei žmogus gali atgauti prarandamas jėgas, griebdamasis sveiko gyvenimo būdo, visais įmanomais būdais žvalindamas organizmą, tai sodą galima atnaujinti ne tik pasodinant naujus arba genėjant pasenusius vaismedžius, suformuojant naujas gėlių ir žaliąsias zonas, bet ir atšviežinant jo dekoratyvinę aplinką, vietoje buvusio seno ir nuo laiko patriušusio namelio pastatant naują, akį patraukinantį moderniu dizainu.

Kodėl verta atnaujinti sodo takus?

Laiko poveikio neišvengia ir tarp žolynų vingiuojantys romantiški takeliai, ypač jie nukenčia nuo žiemos užkraunamų šalčio, sniego ir ledo išmėginimų, todėl kiekvieno sodininko šventa pareiga juos atnaujinti. Kad atnaujintas sodas atrodytų dar gražiau nei anksčiau, verta į pagalbą pasitelkti vaizduotę, nebijoti pačių netikėčiausių eksperimentų.

Sodo augalai kuo puikiausiai įsipaišo į bendrą kuriamo dizaino piešinį. Tačiau pagrindinė priemonė, padedanti formuoti bendrą sodo griežtai geometrinį prancūzišką arba natūralų ir laisvą angliško stiliaus piešinį, yra jo takai, kurie lyg kraujagyslės garantuoja jo gyvybišką ir nepriekaištingą funkcionalumą. Iš takų raštų sodo kilime lengvai galima išausti pačius netikėčiausius ir itin meniškus vizualinius akcentus, kurie puikiai įsilieja į bendrą sodybos kraštovaizdį. Be to, jei sodo takai bus pakloti kuo skirtingesnėmis medžiagomis, tuo bus pasiekta kuo daugiau nepakartojamų meninių derinukų.

Ką lemia sodo išskirstymas zonomis?

Jei norime, kad sodas kuo efektingiau atrodytų, jį verta suskirstyti į zonas, kurias tarpusavyje kuo puikiausiai sujungs sodo takai arba šaligatviai, kurių pagrindą sudaro natūralios medžiagos. Be to, anot dizaino specialistų, takai turi jungti sodo zonas ne tik praktiniu, bet ir stilistiniu požiūriu. Medžiagų, skirtų takeliams grįsti asortimentas labai platus. Jeigu takai yra trapios tekstūros, juos reikėtų nuolat atnaujinti, o jeigu norisi, kad jie kuo ilgiau išliktų tvirti ir nesusidėvėję, tada vertėtų juos išgrįsti tvirtesnėmis natūraliomis gamtinės prigimties medžiagomis.

Kokios medžiagos labiausiai tinka sodų takams?

Populiarumo nepraranda ir tvirto medžio mediena grįsti takai, tačiau vis dėlto dažniausiai takams grįsti naudojamas natūralus akmuo, įvairi skalda arba akmenukai. Takus sode taip pat galima iškloti betonu ir klinkerio plytelėmis. Jei piniginė pilnesnė, takus galima padengti iš anksto paruoštomis plytelėmis arba natūraliais akmenimis. Tada takai išlieka patvaresni ir gali ilgiau pasitarnauti. Tačiau paprastesnės tekstūros takeliai yra praktiškesni dėl to, kad juos galima dažniau pakeisti arba papildyti naujomis medžiagomis.

Kaip turėtų atrodyti sodo takai?

Kadangi sodo takų paskirtis yra dekoratyvinė ir praktinė, juos galima nutiesti tiesiomis linijomis arba vingiuotai. Jų grožio paslaptis glūdi panaudotų medžiagų įvairovėje ir nuo to, kaip sumaniai juos derinsime su sodo augalais, su bendra jo kompozicija. Taip pat būtina atkreipti dėmesį į tai, kurioje sodo dalyje yra konkretus takas. Toje vietoje, kur sode dažniausiai vyksta žmonių judėjimas, takus geriausia būtų iškloti patvaresnėmis medžiagomis – grindinio plokštėmis, klinkerio plytelėmis arba natūraliu akmeniniu grindiniu. Toks tako pagrindas tikrai ilgai tarnaus.

Ant kokio pagrindo klojami sodo takai?

Dažniausiai takai būna klojami ant minkšto pagrindo, kurį sudaro smėlis su sutankinto žvyro priedu. Tokie takai sugeria vandenį lyjant ar tirpstant sniegui. Jei takai turi nepralaidų vandeniui paviršių, būtina pasirūpinti, kad šalia jų būtų sudarytos sąlygos nutekėti vandeniui. Laikui bėgant minkštesnio pagrindo takai gali pasislinkti iš savo vietos į vieną ar kitą šoną, tačiau ši jų savybė nesunkiai leidžia ištaisyti atsiradusius trūkumus. Kaip kuo geriau atnaujinti savo sodą galite sužinoti apsilankę Akmenys.lt internetinėje svetainėje. Čia rasite visą išsamesnę jus dominančią informaciją.

sodas

Panašūs straipsniai