Projekto „Prisijungusi Lietuva“ rezultatai pranoko lūkesčius – projekto veiklose dalyvavo per 500 tūkst. žmonių

Lietuvoje Peržiūros: 594

shutterstock 400489393Prieš trejus metus pradėtas vykdyti projektas „Prisijungusi Lietuva: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė” („Prisijungusi Lietuva“) išsikėlė ambicingą tikslą – padėti gyventojams išmokti veiksmingai, saugiai, atsakingai naudotis informacinėmis technologijomis bei internetu ir jo teikiamomis galimybėmis. Finišo tiesiąją projektas pasiekė išties džiuginančiais rezultatais – projekte naudotis informacinėmis ir ryšių technologijomis (IRT) mokėsi daugiau negu 104 tūkst. Lietuvos gyventojų, o visose projekto veiklose dalyvavo per 500 tūkst. žmonių.

Norinčiųjų mokytis skaičius pranoko lūkesčius

Greita komunikacija ir nuolatos tobulėjančios išmaniosios technologijos – tai šių laikų kasdienybė. Galime pasidžiaugti puikiai išvystyta IRT infrastruktūra ir galimybe naudotis sparčiuoju internetu kone kiekviename Lietuvos kampelyje. Pagal 2020 m. skaitmeninės ekonomikos ir visuomenės indekso (DESI) rezultatus, naudojimosi interneto paslaugomis lygis Lietuvoje yra panašus į ES vidurkį. Mažėja ir gyventojų, kurie niekada nėra naudojęsi internetu, tačiau jų dalis tebėra didesnė nei ES vidurkis (15 proc., palyginti su 9 proc. ES). Pastebima, kad dažniausiai skaitmeninių žinių trūksta kaimiškose vietovėse gyvenantiems, mažesnes pajamas gaunantiems, žemesnį išsilavinimą turintiems, taip pat vyresnio amžiaus, neįgaliems bei bedarbiams asmenims.

Trejus metus visoje Lietuvoje vykdytas projektas „Prisijungusi Lietuva“ sėkmingai mažino skaitmeninę atskirtį ir skatino prisijaukinti išmaniąsias technologijas – ne tik pradėti naudotis internetu, bet ir gerinti jau turimus savo įgūdžius. Visus šiuos metus projekto dalyviai turėjo galimybę susitikti su įvairių sričių specialistais, dalyvauti viešosiose bibliotekose rengiamuose renginiuose, kūrybinėse dirbtuvėse, taip pat mokytis bei lavinti savo įgūdžius savarankiškai, prisijungusi.lt svetainėje esančiose nemokamose mokymų programose.

„Projektas siekė ambicingų tikslų, tad smagu, kad pavyko juos pasiekti ir net pranokti - mokymuose dalyvavo daugiau kaip 104 tūkst. mokymų dalyvių, į projekto veiklas įsitraukė 691 vietos bendruomenė, o per visą projekto įgyvendinimo laikotarpį veiklose aktyviai dalyvavo per 500 tūkst. žmonių“, - sako Rita Šukytė, asociacijos „Langas į ateitį“ direktorė.

Poreikis tobulinti skaitmeninius įgūdžius didėja

 

Projekto „Prisijungusi Lietuva: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“ atliktas bendruomenių išmanumo tyrimas atskleidė, jog vyksta reikšmingas gebėjimo naudotis kompiuteriu ir internetu augimas bei motyvacijos ir noro tobulinti turimus įgūdžius ar išmokti naujų didėjimas. 2020 m. net 77,5 proc. respondentų jautė poreikį tobulinti skaitmeninius įgūdžius, tuo tarpu 2019 m. juos gerinti norėjo 64,5 proc. apklaustųjų.

„Džiugina tai, jog keičiasi Lietuvos gyventojų suvokimas. Suprantama, jog skaitmeninės technologijos neatsiejama šiuolaikinio gyvenimo būdo dalis, jos ne tik gerina gyvenimo kokybę, nemenkai įtakoja žmogaus emocinę būklę, didina pasitikėjimą savimi, bet ir mažina socialinę atskirtį“, – pastebi R. Šukytė.

Projekto inicijuotas reprezentatyvus tyrimas parodė, jog kiek daugiau nei keturi penktadaliai projekto ‚Prisijungusi Lietuva“ dalyvių nurodė - projekto veiklų dėka išmoko saugiai dalintis informacija internete (84,7 proc.), kritiškiau vertinti jame pateikiamą informaciją (81,6 proc.) bei atpažinti saugias interneto svetaines (80,7 proc.).

1

Projekto dalyvių kompetencijos ženkliai augo

Prie projekto „Prisijungusi Lietuva“ mokymų prisijungę gyventojai dažniausiai minėjo norintys išmokti dirbti su programomis, kurios reikalingos kūrybiniams tikslams, pagilinti žinias ar išmokti dirbti su taikomosiomis programomis bei tobulinti turimus įgūdžius, patobulinti kompetencijas e. paslaugų srityje. Dalis projekto dalyvių norėjo išmokti naudotis išmaniosiomis technologijomis, nuotoliniam darbui skirtais įrankiais bei socialiniais tinklais.

2

Palyginus 2019 m. ir 2020 m. atliktų apklausų rezultatus, tarp projekto dalyvių stebimas reikšmingas gebėjimo naudotis internetu kompiuteryje bei išmaniajame telefone augimas, taip pat ir patobulėję gebėjimai naudotis pačiais išmaniaisiais prietaisais. 2020 m. tyrimo dalyviai dažniau nurodė, mokantys skaityti žinias ir naujienas internetiniuose portaluose, žiūrėti vaizdo siužetus, filmus, laidas internete, ieškoti reikalingos informacijos internete, naudotis elektroniniu paštu bei skambinti ar rašyti žinutes naudojant mobiliąsias programėles telefone lyginant su 2019 m. tyrimo dalyviais. Taip pat gyventojai sėkmingai ugdė gebėjimą internetu deklaruoti pajamas ir turtą, registruotis pas gydytoją, apsipirkinėti internetu ar naudotis e. viešosiomis ir administracinėmis paslaugomis.

Skaitmeninius įgūdžius būtina lavinti visą gyvenimą

„Pastarųjų metų projekto rezultatai ir veikla rodo, kad skaitmeninių įgūdžių tobulinimas Lietuvoje tampa vis aktualesnis, o įgytos žinios padeda palengvinti gyvenimą. Nors didėjantis gyventojų aktyvumas ir noras mokytis šiandien aktualių ir naujų dalykų džiugina, tačiau jis vis dar yra nepakankamas, o skaitmeninę atskirtį vis dar patiria nemenka dalis Lietuvos gyventojų. Todėl projekto organizatoriai ragina vietos bendruomenes nesustoti ir tęsti projekto metu pradėtus darbus – mokant ir tobulinant vietos gyventojų skaitmeninius įgūdžius“, – sako R. Šukytė.

Projekto „Prisijungusi Lietuva“ organizatoriai tikisi, jog projekto suburti ir parengti skaitmeniniai lyderiai bei e. skautai toliau bendradarbiaudami su Lietuvos viešosiomis bibliotekomis tęs projekto metu pradėtas veiklas, o gyventojai ir toliau kviečiami savo skaitmenines žinias gilinti savarankiškai, projekto svetainėje www.prisijungusi.lt.

Apie projektą „Prisijungusi Lietuva“ (www.prisijungusi.lt)

Projektu siekiama skatinti Lietuvos gyventojus įgyti reikalingų įgūdžių efektyviai, įvairiapusiškai, saugiai ir atsakingai naudotis internetu, į šias veiklas aktyviai įtraukiant vietos bendruomenes.

Projektą įgyvendina Informacinės visuomenės plėtros komitetas kartu su partneriais: asociacija „Langas į ateitį“, Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija.

Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis. 

3

Daugiau informacijos:

Asociacija „Langas į ateitį”
Informavimo ekspertė
Birutė Stanevičienė
Tel. +370 61566705
El. paštas: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

4

shutterstock 400489393

Panašūs straipsniai