manoutena logo



VASARIO 16-ĄJĄ PASKELBTI UTENOS KRAŠTO GARBĖS PILIEČIAI IR APDOVANOTI UTENOS KRAŠTUI NUSIPELNĘ POLITIKAI BEI VISUOMENĖS ATSTOVAI

IMG 7831Utena šventė Lietuvos Valstybės atkūrimo šimtmetį. Šventė linksmai, išradingai, iškilmingai. Vasario 15-ąją buvo surengta mokslinė konferencija ir atidengta atminimo lenta savivaldos kūrėjui, Vasario 16-osios akto signatarui Steponui Kairiui atminti. Utenio aikštė kerėjo šviesos, spalvų ir šešėlių žaismu: ant Utenos kolegijos Medicinos fakulteto pastato iki vidurnakčio žaižaravo šviesos instaliacijos.

Užpaliai buvo paskelbti Mažąja Lietuvos kultūros sostine. Vasario 16-ąją Utenoje, Vytauto aikštėje, buvo pašventinimas Pavasarininkų draugijos kryžius. O Utenos daugiafunkciame sporto centre šėlo pats tikrasis šimtmetis su nusipelniusiųjų kraštui žmonių apdovanojimu, Utenos krašto garbės piliečių paskelbimu, šokiais, dainomis ir pasididžiavimu savo miestu ir rajonu. Gausiai susirinkusiems žiūrovams koncertavo daugiau kaip 600 dainorėlių, šokėjėlių, muzikantų. Utenos kultūros centro surengtas šventinis koncertas „Aš čia gyvenu" abejingų nepaliko.


Abejingų nepaliko ir iškilmingoji šventės dalis, kurios metu buvo paskelbti Utenos krašto garbės piliečiai ir apdovanoti Utenos kraštui nusipelnę politikai ir visuomenės atstovai.

Utenos krašto garbės piliečiais tapo Vida Garunkštytė, Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos direktorė, bei Jonas Pleckevičius, buvęs ilgametis Utenos dailės mokyklos direktorius. Vidai Garunkštytei garbės pilietės vardas suteiktas už aukštus pasiekimus profesinėje veikloje, visuomeninę, aktyvią, ilgametę veiklą Lietuvos bibliotekininkų asociacijoje, Utenos trečiojo amžiaus universitete bei Utenos vardo garsinimą Lietuvoje ir užsienyje, Jonui Pleckevičiui – už kultūros paveldo puoselėjimą, švietėjišką veiklą populiarinant senąjį pašto traktą Sankt Peterburgas–Varšuva, kūrybinę bei ilgametę pedagoginę veiklą ir Utenos bei Lietuvos vardo garsinimą užsienyje. Naujuosius Utenos krašto garbės piliečius sveikino ir Garbės piliečio regalijas įteikė Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas.


Utenos rajono savivaldybės meras sveikino ir atminimo ženklais bei padėkomis apdovanojo Utenos kraštui nusipelniusius politikus ir visuomenės atstovus: Utenos Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narius Petrą Panavą, Balį Juodzevičių, Kazimierą Preikšą, Antaną Šimonėlį, kun. Petrą Baniulį, Vytautą Petronį, Klemensą Kupriūną, Stepą Eitminavičių, Andrių Surgailį, Valentiną Eismantą, Rūtą Jonuškienę – už aktyvų dalyvavimą Utenos Sąjūdžio iniciatyvinės grupės veikloje; Politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Utenos filialo vadovą Vincą Blizniką – už aktyvią veiklą Politinių kalinių ir tremtinių sąjungoje, pilietiškumo pamokas jaunajai kartai bei istorinės atminties puoselėjimą; plk. Prano Saladžiaus šaulių 9-osios rinktinės vadę Astą Tidikienę – už svarų indėlį ugdant jaunosios kartos patriotiškumą, vertybes, meilę ir pagarbą savo kraštui, aktyvią visuomeninę veiklą Utenos krašto gyvenime ir istorinės atminties puoselėjimą; kario-partizano Antano Kraujelio atminimo įamžinimo Labdaros ir paramos fondo direktorių Vilių Maslauską ir fondo narį dimisijos pulkininką Vitą Antaną Kelevišių – už prasmingą darbą, įamžinant kario-partizano Antano Kraujelio atminimą, bei patriotiškumą skatinančias veiklas; Kovo 11-osios akto signatarus Albertą Miškinį ir Saulių Šaltenį – už aktyvią veiklą atkuriant Nepriklausomą Lietuvos Valstybę; buvusius Utenos rajono savivaldybės merus Joną Buroką, Rimantą Dijoką ir Seimo narį Edmundą Pupinį – už savivaldos stiprinimą ir darbą Utenos kraštui; kraštietį, profesorių, asociacijos ,,Stepono Kairio fondas" pirmininką Dobilą Kirvelį – už Vasario 16-osios akto signataro Stepono Kairio idėjų ir veiklos įprasminimą; ilgametę Lietuvos Respublikos Seimo narę Mildą Petrauskienę – už svarų indėlį, visapusiškai prisidedant prie Utenos rajono gerovės kūrimo, glaudų bendradarbiavimą su Utenos rajono savivaldybe, vietos bendruomenių telkimą bei nuolatinę paramą joms; Utenos rajono savivaldybės tarybos narius Algirdą Žuką, Joną Spietinį, Vilių Jasiūną ir Albiną Grincevičių – už aktyvų ir ilgametį darbą Utenos rajono savivaldybės taryboje, savivaldos ir bendruomeniškumo stiprinimą.


Utenos krašto garbės piliečius ir Utenos kraštui nusipelniusius politikus bei visuomenės atstovus taip pat sveikino artimieji, giminės, bendradarbiai. Po sveikinimų – bendra nuotrauka.


Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas, sveikindamas į šventę susirinkusius uteniškius ir miesto svečius, pabrėžė, kad ši Vasario 16-oji, minint Lietuvos Valstybės atkūrimo šimtmetį, – tai praeities, dabarties ir ateities sandūra. „Svarbu pasirinkti, kokiu keliu įžengsime į antrą šimtmetį, – sakė meras. – Nuo to priklausys, kokie mes būsime, kaip gyvensime ir dirbsime".


Susirinkusius taip pat pasveikino LR Seimo narys Edmundas Pupinis.

Utenos rajono savivaldybės informacija

IMG 7831

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas