STT sulaikė Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos Utenos skyriaus vedėjo pavaduotoją

Kriminalai Peržiūros: 693

adobestock 319897587Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnai, atlikdami ikiteisminį tyrimą, šiandien sulaikė buvusią Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (NDNT) Utenos teritorinio skyriaus vedėjo pavaduotoją A. T., laikinai ėjusią ir NDNT Utenos teritorinio skyriaus vedėjos pareigas.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, A. T., būdama atsakinga už NDNT Utenos teritoriniame skyriuje atliktų specialiųjų poreikių ir darbingumo lygio vertinimų teisingumą, kaip įtariama, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir klastojo dokumentus.

Įtariama, kad kai kuriems asmenims, kurie kreipėsi į NDNT Utenoje, galimai buvo neteisėtai nustatyti specialieji nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikiai, be to, kai kuriems asmenims buvo nustatytas žemesnis nei objektyvus (esamas) darbingumo lygis. Kaip įtariama, buvo suklastoti dokumentai apie tų asmenų sveikatos būklę, NDNT priimti specialiųjų poreikių bei darbingumo lygio vertinimo dokumentai. Remiantis suklastotais dokumentais, kaip įtariama, buvo patvirtintos neteisingos ir nustatytų vertinimo kriterijų neatitinkančios išvados dėl specialiųjų nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikių ir darbingumo lygio nustatymo.

Asmenis, nukentėjusius nuo galimai neteisėtų Utenos NDNT darbuotojų veiksmų, prašytume kreiptis į STT Panevėžio valdybą (kontaktai čia).

Atlikdami ikiteisminio tyrimo veiksmus, STT pareigūnai iš NDNT ir NDNT Utenos teritorinio skyriaus paėmė tyrimui reikalingus dokumentus ir atliko kitus būtinus ikiteisminio tyrimo veiksmus.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

„STT korupcijos prevencijos ir antikorupcinio švietimo veiksmais ne kartą atkreipė dėmesį į korupcijos rizikas neįgalumo ir darbingumo nustatymo srityje. Periodiškai vykdomos antikorupcinio švietimo paskaitos, teikiami siūlymai dėl teisės aktų tobulinimo, didinant sprendimų kontrolę. Šiuo metu atliekame korupcijos rizikos analizę dėl NDNT veiklos, vėl pateiksime siūlymų dėl korupcijos rizikas mažinančių priemonių. Deja, tačiau taip pat kasmet pradedami ir ikiteisminiai tyrimai dėl įvairių korupcinių nusikaltimų šioje srityje. Pasikartojančios korupcijos apraiškos rodo, kad būtina ir atsakingų institucijų lyderystė, siekiant neįgalumo ir darbingumo nustatymo sistemą padaryti iš esmės skaidresnę“, – sako STT direktorius Žydrūnas Bartkus.

Per 2014–2019 metus STT yra pradėjusi 11 ikiteisminių tyrimų dėl 236 nusikalstamų veikų, susijusių su neįgalumo ir darbingumo nustatymu. Šiuose tyrimuose 36 asmenims yra pareikšti kaltinimai, vyksta teisminiai procesai.

2019 metų Lietuvos korupcijos žemėlapio duomenimis, Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba yra laikoma viena iš labiausiai korumpuotų institucijų Lietuvoje. Kad ši institucija labai korumpuota, mano 32 proc. gyventojų, 30 proc. įmonių vadovų ir 41 proc. valstybės tarnautojų. Tarp gyventojų, kurie per pastaruosius penkerius metus tvarkė reikalus Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyboje, 18 proc. teigė, kad iš jų buvo tikimasi kyšio šioje institucijoje.

site logo

adobestock 319897587

Panašūs straipsniai