Viešosios įstaigos privalumai ir trūkumai

Įvairios Peržiūros: 357

vsiLietuvoje yra labai daug Viešųjų įstaigų, kurių pavadinimus dažniausiai išgirstame tuomet, kai joms reikia paramos iš visuomenės. Be šių organizacijų daugelis mūsų visuomenėje kylančių problemų, deja, nebūtų sutvarkytos. Belieka džiaugtis, kad atsiranda vis daugiau ne pelno siekiančių organizacijų, kurios stengiasi kurti tvaresnę ateitį.

Dažnai žmonės turi daug noro ir jėgų, tačiau bijo, kad VŠĮ steigimas bus sunkus darbas. Su specialistais – viskas ne tik kur kas greičiau, tačiau ir paprasčiau, taigi, visada verta samdyti buhalterines bei steigimo paslaugas teikiančias įmones.

Tačiau ar tikrai VŠĮ yra Jums tinkamas statusas? Aptarsime privalumus ir trūkumus, kurie padės apsispręsti.

Viešosios įstaigos privalumai

Ši verslo forma turi nemažai privalumų, tad nenuostabu, kad daugelio ji pirmiausia apgalvojama ir įvertinama. Ypač, kai planuojamas veiklos pobūdis „telpa“ į VŠĮ apibrėžimą. Ši įmonė yra ribotos atsakomybės, tad jos steigėjai neatsako savo turtu už nesėkmes. Taip pat daugeliui tinkama dėl to, kad nereikia įstatinio kapitalo. Smulkiajam verslui pati veiklos pradžia dažniausiai sunki, kadangi reikia nemažai investicijų. Kai galima sutaupyti – patogu. Žinoma, VŠĮ nėra vienintelė veiklos forma, kuriai nereikia įstatinio kapitalo.

Taip pat ne visi žino, tačiau VŠĮ gali vykdyti komercinę veiklą. Tik ji turi dalinai padėti ir visuomenei. Galiausiai, šiai veiklai yra skiriamas įvairios mokestinės lengvatos. Pavyzdžiui, jeigu VŠĮ pelnas yra ne didesnis nei 300 tūkst. eurų – tuomet 7 250 eurų suma yra iš viso yra neapmokestinama. Taip pat šis veiklos tipas vykdymo eigoje gali „įtraukti“ naujus dalininkus, kurie „įneša“ tam tikrą investiciją. Papildomos lėšos, žinoma, padeda plėstis.

Viešosios įstaigos trūkumai

Bene pats didžiausias VŠĮ minusas yra tai, kad įstaigos dalininkai neturi teisės išsidalinti gauto pelno. Pelnas gali būti išmokamas tik algos pavidalu, taigi, suma yra ribota. Taip pat reikia nepamiršti, kad VŠĮ griežtai apibrėžia – kokia veikla galima verstis. Visą veiklos realizacijos terminą – darbas, kuris yra nurodytas įmonės veiklos apraše, negali būti keičiamas.

vsi

Panašūs straipsniai