Lesinti negaliu susilaikyti – kur dėti kablelį?

Įvairios Peržiūros: 459

gulbLesinti ar nelesinti? Pamėtėti duonos plutelę ar ne? Šį klausimą dažnai sprendžiame patraukę į gamtą ir pamatę besibūriuojančias gulbes ar antis. Aplinkos apsaugos departamentas primena, kad nevertėtų kištis į laukinės gamtos gyvenimą. Paukščiais galima pasirūpinti ir kitaip.

Primename, kad pomėgis lesinti paukščius vandens telkiniuose ilguoju periodu atneša žalą patiems paukščiams ir būtent paukščių pripratimas gauti maisto vėliau jiems tampa pražūtingas.

Vien praėjusią žiemą į Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo tarnybą kreipėsi 30 gyventojų informuodami apie įšalusius paukščius. Daugiausia iš jų  buvo apie gulbes.

„Dažnai piliečiai kreipiasi patarimo, ką daryti, kad tokios situacijos nesikartotų. Tuomet gražiai paaiškiname ir prašome elgtis atsakingai ir paukščių nelesinti.  Kai paukščių žmonės nebemaitina, situacija paprastai iš karto išsisprendžia. Paukščiai pasitraukia į šiltesnius kraštus, neužšąlančius vandens telkinius ir bėdų nebelieka“, – primena Gamtos išteklių apsaugos skyriaus l. e. p vedėja Jolita Matulevičienė.

Pasak jos,  pagelbėti ir parodyti meilę gamtai bei paukščiams galime ir kitais būdais: netrikdydami perimviečių, iškeldami inkilus, surinkdami šiukšles ir tiesiog iš tolo jais grožėdamiesi.

„Primename, kad gulbių  ir ančių maisto racioną pagrinde sudaro augalai. Artėjant vasarai, paukščiams tikrai jų užtenka kaip natūralaus maisto. Nors apie rizikas vandens paukščiams dažniausiai kalbame atėjus rudeniui, norisi paprašyti, kad  jau dabar keistume savo įpročius“, – sako J. Matulevičienė.

gulb

Panašūs straipsniai