KAIP RŪPINTIS NAMO STOGU, KAD JIS TARNAUTŲ ILGIAU?

Įvairios Peržiūros: 1125

stogasStogo danga pasirūpinti reikėtų bent porą kartų per metus – kruopščiai ją nuvalant, nuplaunant ar pasinaudojant kitomis valymo priemonėmis. Neprižiūrimas šlaitinis stogas gali greitai apsinešti įvairiais lapais, spygliais, apaugti samanomis, ypatingai, jeigu namas yra miškingoje vietovėje. Saugoma danga tarnaus daug ilgiau ir sumažės tikimybė, jog įvyks kokie nors stogo pažeidimai ar įtrūkimai.

Apžiūra ir paviršinių nešvarumų šalinimas

Visų pirma, stogą reikėtų apžiūrėti. Geriausia tai padaryt pavasarį, kai nutirpsta sniegas – tokiu metu pamatysite, ar didelis sniego kiekis bei šaltis nepažeidė dangos, neatsirado įlenkimų. Taip pat tai padaryti vertėtų ir rudenį, kai nukrenta lapai. Tuo metu įsitikinsite, kad karštis nepadarė blogos įtakos stogui bei galėsite nuvalyti lapus. Be to, jeigu jūsų namas yra netoli intensyvaus eismo kelių ar žvyrkelių, galite su šepečiu nušluoti ir nuplauti nuo stogo įvairias dulkes. Kartais po jomis pasislepia netgi tikroji dangos spalva, todėl nuvalius jūsų stogas vėl atrodys kaip naujas. Kaip pabrėžia http://bmigroup.com/lt, visus nešvarumus reikėtų nuvalyti švelniai naudojant šepetį, kad nebūtų pažeista danga.

Nepamirškite išvalyti latakų

Nuo šlaitinių stogų nubėgantis vanduo kartus su lapais ir spygliais patenka į latakus, kurie itin greitai užsikemša. Išimti šias atliekas ypatingai svarbu rudenį, kad persipildę latakai nesukeltų problemų ir nesusigadintų. Tai padaryti padės specialūs valymo prietaisai, o kad išvengtumėte didelio šiukšlių latakuose kiekio, galite ant jų uždėti tam gaminamas groteles. Užsikimšę latakai gali sukelti įvairių problemų, tačiau viena blogiausių yra ta, kad vanduo negalės laisvai nutekėti toliau nuo namo ir bėgs per viršų ant pamatų.

Samanų naikinimas mechaninėmis ir cheminėmis priemonėmis

Jeigu retai nuo stogo valote dulkes ir nukritusius lapus ar spyglius, drėgmė bei pūvančios medžiagos sukuria palankias sąlygas augti samanoms bei kerpėms. Samanas augti gali paskatinti ir netoliese esantys vandens telkiniai bei tai, kad namas yra šešėlyje ir jo stogo pilnai nenudžiovina saulės spinduliai. Nuvalyti šias apnašas galima mechaniniu būdu (su vandeniu ir šepečiu) bei cheminėmis priemonėmis. Tam, kad daug kartų intensyviai trindami stogo dangą jos nepažeistumėte, specialistai rekomenduoja cheminį valymą. Šis valymas atliekamas užpurškus antiseptiku, kuris greitai ir efektyviai sustabdo samanų augimą.

stogas

Panašūs straipsniai